Alimentele ultraprocesate au nevoie de avertismente în stilul celor pentru tutun, susține un nutriționist. ”Acestea sunt cauza pandemiei de obezitate și a altor boli cronice”

Alimentele ultraprocesate (UPF) înlocuiesc dietele sănătoase „peste tot în lume”, în ciuda dovezilor tot mai numeroase privind riscurile pe care le prezintă și ar trebui să fie vândute cu avertismente de tip tutun, potrivit nutriționistului care a inventat termenul, potrivit The Guardian.
Profesorul Carlos Monteiro de la Universitatea din São Paulo va sublinia pericolul tot mai mare pe care UPF-urile îl reprezintă pentru copii și adulți la Congresul internațional privind obezitatea din această săptămână.
„UPF-urile își sporesc proporția și dominația în dietele alimentare globale, în ciuda riscului pe care îl reprezintă pentru sănătate în ceea ce privește creșterea riscului de boli cronice multiple”, a declarat Monteiro pentru The Guardian înainte de conferința din São Paulo.
„UPF-urile înlocuiesc alimentele mai sănătoase și mai puțin procesate din întreaga lume și cauzează, de asemenea, o deteriorare a calității dietei din cauza mai multor atribute dăunătoare ale acestora. Împreună, aceste alimente sunt cauza pandemiei de obezitate și a altor boli cronice legate de alimentație, cum ar fi diabetul.”
Avertismentul dur vine pe fondul creșterii rapide a consumului global de UPF-uri, cum ar fi cerealele, batoanele proteice, băuturile carbogazoase, mâncărurile gata preparate și fast-food-urile.
În Regatul Unit și în SUA, mai mult de jumătate din dieta medie constă în prezent în alimente ultraprocesate. Pentru unele persoane, în special pentru cele mai tinere, mai sărace sau care provin din zone defavorizate, o dietă care cuprinde până la 80% UPF este tipică.
În februarie, cea mai mare analiză de acest tip din lume a constatat că UPF-urile sunt direct legate de 32 de efecte nocive pentru sănătate, inclusiv un risc mai mare de boli de inimă, cancer, diabet de tip 2, probleme de sănătate mintală și deces prematur.
Avertismente în stilul celor pentru tutun împotriva alimentelor ultraprocesate
Monteiro și colegii săi au folosit pentru prima dată expresia UPF în urmă cu 15 ani, când au conceput sistemul de clasificare a alimentelor „Nova”. Acesta evaluează nu numai conținutul nutrițional, ci și procesele prin care trec alimentele înainte de a fi consumate.
Sistemul plasează alimentele și băuturile în patru grupe: alimente minim prelucrate, ingrediente culinare prelucrate, alimente prelucrate și alimente ultraprocesate.
Monteiro a declarat pentru The Guardian că acum este atât de îngrijorat de impactul pe care UPF îl are asupra sănătății umane, încât studiile și revizuirile nu mai sunt suficiente pentru a avertiza publicul cu privire la pericolele pentru sănătate.
„Sunt necesare campanii de sănătate publică precum cele împotriva tutunului pentru a reduce pericolele UPF”, a declarat el pentru Guardian într-un e-mail. „Astfel de campanii ar include pericolele pentru sănătate ale consumului de UPF-uri.

Publicitatea pentru UPF-uri, interzisă sau puternic restricționată
„Publicitatea pentru UPF-uri ar trebui, de asemenea, să fie interzisă sau puternic restricționată, iar avertismentele din fața pachetului ar trebui introduse similar cu cele utilizate pentru pachetele de țigări.”
El le va spune delegaților: „Vânzările de alimente UPF în școli și unități sanitare ar trebui să fie interzise și ar trebui să existe o impozitare ridicată a UPF, iar veniturile generate să fie utilizate pentru subvenționarea alimentelor proaspete.”
Monteiro va spune în cadrul conferinței că giganții din industria alimentară care comercializează UPF-uri știu că, pentru a fi competitive, produsele lor trebuie să fie mai convenabile, mai accesibile și mai gustoase decât mesele proaspăt preparate. „Pentru a maximiza profiturile, aceste UPF trebuie să aibă costuri de producție mai mici și să fie supraconsumate”, a spus el.
El va face, de asemenea, o paralelă între UPF și companiile de tutun. „Atât tutunul, cât și UPF-urile provoacă numeroase boli grave și mortalitate prematură; ambele sunt produse de corporații transnaționale care investesc profiturile enorme pe care le obțin cu produsele lor atractive/adictive în strategii de marketing agresive și în lobby împotriva reglementărilor; și ambele sunt patogene (periculoase) prin concepție, astfel încât reformularea nu este o soluție.”
Cu toate acestea, Dr. Hilda Mulrooney, lector în nutriție și sănătate la London Metropolitan University, a declarat că este „foarte simplistă” compararea UPF cu tutunul.
„Nu există o țigară sigură, nici măcar la mâna a doua, astfel încât interzicerea lor este relativ simplă, deoarece argumentul privind sănătatea este foarte clar. Cu toate acestea, avem nevoie de o serie de substanțe nutritive, inclusiv grăsimi, zahăr și sare, iar acestea au funcții multiple în alimente – structurale, de conservare – nu doar gust și aromă și proprietăți hedonice. Nu este la fel de ușor de reformulat unele clase de alimente pentru a le reduce și nu sunt la fel ca tutunul, deoarece avem nevoie de alimente – doar că nu în cantitățile pe care majoritatea dintre noi le consumăm.”
