Aliaţi din NATO se gândesc să renunţe la avionul F-35. Analişti: Un răspuns la nouă orientare strategică a administraţiei Trump

21 martie 2025, 20:20

F35 considerat printre cele mai avansate din spaţiul occidental îi pune pe gânduri pe mai mulţi aliaţi NATO care au început să discute despre o posibilă înlocuire a acestuia. Analiştii cred că astfel de semnale sunt un răspuns la nouă orientare strategică a administraţiei Trump. Controversele apărute în spaţiul public pun în dificultate contractorii militari americani care îşi văd periclitate afacerile cu principalii lor clienţi europeni.

În ultima perioadă, doi aliaţi din NATO au arătat că se gândesc să renunţe la avionul de generaţia a cincea F-35. Primul, ministrul portughez al Apărării care a declarat că ţara căuta alte soluţii pentru înlocuirea avioanelor F-16.

Portugalia nu a semnat până acum un contract pentru noul multirol. Ulterior şi Canada a dat semne că s-ar putea răzgândi.

În urmă cu doi ani, Canada a contractat 88 de avioane F-35, primele urmând să fie livrate chiar anul viitor.

În ultima vreme, în spaţiul public s-a discutat intens despre un aşa zis kill switch, un buton care îi permite producătorului american să blocheze la sol avioanele oricărui aliat. Producătorul american şi Pentagonul au negat acest lucru.

20 de ţări sunt în acest moment în programul F-35. Lockheed Martin a livrat deja peste 1100 de astfel de avioane.

România a semnat şi ea un contract de 6,5 miliarde de dolari pentru 32 de aparate F-35 A.

Primele aparate F-35 româneşti ar trebui livrate în următorii 5 ani, când piloţii Forţelor Aeriene ar trebui să înceapă pregătirea în Statele Unite. România a anunţat că după 2030, ar mai putea cumpăra încă 16 avioaneF-35.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite