Reformă în administrație: George Simion critică „paraziţii”, Nicușor Dan cere specialişti HR

Într-o nouă confruntare electorală transmisă de Euronews România, candidații la alegerile prezidențiale George Simion și Nicușor Dan și-au exprimat viziunile asupra funcționării aparatului de stat.
Simion a criticat dur supradimensionarea administrației publice, afirmând că „paraziții” din rândul membrilor de partid afectează activitatea funcționarilor competenți, în timp ce Nicușor Dan a pledat pentru reforme fundamentale prin apel la specialiști în resurse umane și redefinirea politicii de cadre. Ambii au admis că birocrația sufocă statul, dar soluțiile propuse sunt radical diferite.
Simion, despre bugetari: Am o problemă doar cu paraziţii – membrii de partid; îi încurcă pe oamenii competenţi
Candidatul AUR la alegerile prezidenţiale, George Simion, a afirmat că există „prea mulţi angajaţi” în administraţia locală, centrală, companiile municipale şi „prea puţini” profesori, militari, poliţişti, pompieri şi cadre medicale.
„A minţit contracandidatul meu spunând românilor că vreau să dau profesorii afară, că vreau să dau bugetarii afară. Nu am nicio altă problemă în sectorul public decât cu paraziţii care sunt membrii de partid şi încurcă funcţionarii publici din administraţia locală şi centrală, încurcă oamenii competenţi să-şi facă treaba. La începutul anilor 2000 în sectorul bugetar erau 800.000 de angajaţi, acum sunt 1.315.000. Unde au venit aceşti oameni? În companiile municipale, în consiliile de administraţie, în sinecuri, în administraţia locală, în administraţia centrală. Trebuie să facem evaluări permanente, concursuri, meritocraţie, să lăsăm oamenii capabili din administraţia locală şi centrală să uşureze interacţiunea cetăţeanului cu administraţia. O foaie, care în anul 2000 se plimba pe la un funcţionar, acum se plimbă pe la 5 funcţionari şi fiecare din acei funcţionari trage de respectiva foaie. Eu mi-aş dori foarte mult să nu mai existe respectiva foaie, pentru că faţă de acum 25 de ani s-au descoperit sisteme performante, s-a descoperit digitalizarea”, a declarat joi George Simion, la dezbaterea electorală organizată de Euronews România.
Potrivit lui Simion, „companiile descentralizate sunt o problemă în ţara noastră”.
„E clar ce avem subdimensionat: avem prea puţine cadre medicale, profesori, militari, poliţişti, pompieri. Acolo avem prea puţini oameni angajaţi la stat. Avem prea mulţi angajaţi în administraţia locală, centrală, companiile municipale. (…) Companiile descentralizate sunt o problemă în ţara noastră. (…) Cei 500.000 de paraziţi sunt pe nişte locuri bine plătite”, a adăugat Simion.
Nicuşor Dan: Sunt necesari specialişti în resurse umane pentru a redefini politica de cadre
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, candidat independent la alegerile prezidenţiale, a declarat joi că sunt necesari specialişti în resurse umane şi firme de consultanţă, pentru a redefini politica de cadre a statului român.
Prezent la dezbaterea electorală organizată de Euronews România, edilul general a declarat că „sistemul public” este „suprapopulat” în anumite zone şi „subpopulat” în altele. El a menţionat că „nu există o reflecţie corectă, onestă” în ce priveşte modul de funcţionare a statului şi că sunt necesari specialişti din mediul privat „care ştiu cum să eficientizeze” munca.
„Când cineva vine la un concurs să devină funcţionar public sau contractual într-o administraţie publică este pus să înveţe pe de rost nişte texte de lege. Acesta este statul român la momentul de faţă în ceea ce priveşte politica sa de personal. Aici şi în multe alte zone, statul român, care nu este în stare să facă reforma din interiorul său, trebuie să apeleze la specialişti. Şi acesta este rolul preşedintelui: să aducă specialişti de resurse umane pe care ţara asta îi are, să aducă firme de consultanţă care ştiu cum se întâmplă lucrurile peste tot în lume, astfel încât să redefinească politica de cadre a statului român”, a spus el.
Nicuşor Dan a mai precizat că schemele de ajutor oferite de statul român trebuie să stimuleze activitatea centrelor de procesare, pentru a susţine atât agricultorii, cât şi procesatorii din anumite zone. El a mai arătat că împărţirea administrativ-teritorială a ţării trebuie echilibrată, în concordanţă cu specificul economic actual.
„Noi trebuie să echilibrăm teritorial România, în acord cu ce este economia astăzi. Împărţirea administrativ-teritorială din 1968 – chiar dacă a fost un regim comunist – a fost o împărţire echilibrată pentru economia din 1968. Dar azi nu se mai corespunde. Azi trebuie să facem o împărţire administrativ-teritorială în jurul polilor de dezvoltare, astfel încât – dacă dăm exemplul Bucureştiului – cineva care locuieşte în Târgovişte sau lângă Târgovişte să aibă un tren de mare viteză care să îl aducă la Bucureşti în 35 de minute”, a explicat el.
Candidatul independent a mai apreciat că România nu va avea timp să cheltuiască toate fondurile provenite din PNRR. El a pledat şi pentru o reducere a birocraţiei în accesarea fondurilor UE, realizată tot cu ajutorul specialiştilor.
„Din păcate, speranţe mici pe PNRR, ca să fim foarte clari. PNRR se va termina în vara anului viitor. Există 200 sau 300 de reforme pe care România le-a făcut şi, oricum, nu mai are timp să cheltuiască banii aceia. Pe fondurile europene structurale 2021-2027, trebuie să ne uităm la mecanisme, să îi întrebăm pe beneficiari de ce birocraţia este aşa de mare şi să modificăm mecanismele. Nu văd resurse în aparatul funcţionar al statului român să facă asta şi trebuie să apelăm la specialişti”, a mai spus Nicuşor Dan.