Aerul din Bucureşti, poluat constant în 2024. Zona din Capitală în care calitatea aerului este cea mai scăzută
Bucureştenii au respirat anul trecut un aer extrem de poluat în mai multe zone ale oraşului. Una dintre cele mai mari intersecţii din Capitală a întregistrat peste 70 de zile în care valorile maxime admise de poluare au fost depăşite. Traficul şi încălzirea rezidenţială înroşesc senzorii care măsoară calitatea aerului în Bucureşti, atrag atenţia specialiştii.
Cea mai poluată zonă din Capitală este intersecţia dintre Şoseaua Mihai Bravu şi Bulevardul Basarabia. Staţia de monitorizare a calităţii aerului instalată acolo a înregistrat anul trecut 71 de zile în care limitele maxime admise de poluare au fost depăşite.
Uitaţi-mă cum sunt cu ochii din cauza poluării. Praf tot timpul.
Este o poluare, este o mizerie de nu ştiu de unde şi suntem doi inşi. Un praf şi o nenorocire. (Dacă aţi avea bani v-aţi muta de aici?) Da, da, am ieşit la pensie, sunt sănătoasă, mulţumesc lui Dumnezeu, m-aş duce văzând cu ochii.
În 2024, în şase zone din Bucureşti, limitele maxime admise de poluare au fost depășite timp de peste 35 de zile. Așa s-a întâmplat, de exemplu, în Giuleşti Sârbi.
Se simte praf, dar, dacă ai termopane, mai rezolvi din problemă. E greu de trăit în Bucureşti, mai ales vara.
Calculele se bazează pe datele colectate de staţiile din reţeaua naţională, dar şi de senzorii independenţi de monitorizare.
Interpretarea a fost făcută de specialiştii unei platforme independente de măsurare a calităţii aerului. Iar cifrele apar în Raportul privind Calitatea Aerului în Bucureşti în 2024.
Diana Dumitraşcu, jurnalist TVR: Măsurătorile făcute indică o corelaţie directă între trafic şi încălzire rezidenţială, atunci când vine vorba de poluare ridicată. În intersecţiile mari şi pe arterele intens circulate senzorii măsoară valori cu mult peste limita admisă, iar când vine sezonul rece şi sistemele de încălzire se activează senzorii se înroşesc.
Oana Neneciu, director executiv Ecopolis: Ar trebui să ne uităm în special în zonele cu case, acolo unde se şi resimte foarte tare această poluare, case care de multe ori se încălzesc cu combustibili solizi. Noi am aflat că aproximativ 80.000 de case în Bucureşti şi Ilfov se încălzesc cu combustibili solizi. Avem un program guvernamental, Rabla pentru sobe, dar el se referă la sobele din localităţile de munte, nicidecum fix acolo unde e cea mai mare nevoie şi unde aceste lemne pe foc şi alte deşeuri influenţează cel mai tare calitatea aerului.
Recent, Garda de Mediu a amendat Primăria Capitalei cu 100.000 de lei, din cauza unor restanţe în implementarea unor politici de mediu care să conducă la o mai bună calitate a aerului în Bucureşti.