Adio, posturi de profesori blocate zeci de ani de aleși publici! Proiectul de lege care limitează rezervarea catedrei la cinci ani a trecut tacit de Camera Deputaţilor

25 mai 2025, 19:54

Profesorii nu vor mai putea lipsi cu anii de la catedră dacă pleacă să lucreze în orice altă instituție a statului. Proiectul de lege care limitează rezervarea catedrei la cinci ani a trecut tacit de Camera Deputaţilor. Ministrul Educaţiei spune că va analiza termenul propus şi va veni cu un punct de vedere. Fostul preşedinte Klaus Iohannis a avut postul de profesor blocat 27 de ani, iar Crin Antonescu 24 de ani. Senatul este camera decizională În cazul acestei legi.

Cinci ani consecutivi! E perioada maximă pe care inițiatorii unui proiect de lege o consideră suficientă pentru blocarea unui post de cadru didactic. Prevederea s-ar aplica celor care lasă catedra pentru o numire sau alegere în funcții din instituțiile statului.

Prin telefon, ŞTEFAN PĂLĂRIE, senator USR: Discutăm de o formă de blocaj pentru că, anual, mii de tineri, zeci de mii de tineri dau examenul de titularizare, dar examenul pe care îl dau este doar prin ocuparea funcţiilor disponibile. Cea de-a doua parte, cea de discriminare revoltătoare, e dată de exemplul unor politicieni care şi-au blocat catedra pentru 24 sau 27 de ani în mod vădit fără nicio intenţie de a reîntoarce la cariera didactică.

Potrivit proiectului USR, după expirarea celor cinci ani, profesorul se poate reîntoarce la catedră. Dacă nu, îşi pierde postul, si va trebui să susţină din nou examenul de titularizare, în cazul în care, vrea să revină mai târziu.

Ministrul Educaţiei spune că va analiza varianta propusă.

DANIEL DAVID – ministrul Educaţiei şi Cercetării: Trebuie să vedem ce înseamnă cinci ani şi de ce cinci ani? S-au gândit la ciclul unui mandat? Ceea ce poate să facă sens, nu o spun critic. Dar trebuie să vedem. Vedeţi, sunt oameni care îşi bat joc de acest mecanism, ţin blocat pe foarte mulţi ani şi în acelaşi timp nu servesc poziţia de demnitate pentru care îi dai această posibilitate. Adică pur şi simplu o folosesc așa birocratic şi alţii care sunt dedicaţi, lucrează, sunt dedicaţi în poziţiile de demnitate în care se află şi pe ei dacă cumva reduci perioada asta prea mult îi afectezi.

Fostul ministru al Educaţiei, Mircea Miclea, crede că rezervarea trebuie făcută doar pe durata mandatului pe care un profesor îl va ocupa ca demnitar public.

Prin telefon, MIRCEA MICLEA, fost ministru al Educaţiei: Cred că e o iniţiativă binevenită luând în calcul mai ales abuzurile făcute de fostul preşedinte care a ignorat orice decenţă minimală. Deci dacă ai un mandat de demnitar public de patru ani, deci eşti primar sau parlamentar, atunci rezervarea trebuie să fie făcută pe durata mandatului adică patru ani. Dacă eşti preşedinte, atunci trebuie făcută rezervarea pe cinci ani.

Reporter: Dacă, spre exemplu, vei mai obţine un alt mandat?

Prin telefon, MIRCEA MICLEA, fost ministru al Educaţiei: Atunci eşti forţat foarte serios să te gândeşti dacă vrei să faci o carieră politică şi atunci ai costuri de plătit, adică acelea de a nu avea rezervată catedra. Dar, ăsta e un moment de reflecţie ca să îţi dai seama ce faci şi nu să consideri că societatea trebuie să îţi ofere mereu un privilegiu.

Cei mai mulţi profesori care îşi păstrează postul sunt aleși locali sau parlamentari. Legea în vigoare le dă acest drept fără limită. Aproximativ 1.500 de cadre didactice au în acest moment posturile rezervate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite