A murit sculptorul rus Zurab Tsereteli, la 91 de ani

„Lacrima” lui Zurab Tsereteli / Profimedia Images
22 aprilie 2025, 13:39

Celebrul sculptor rus de origine georgiană Zurab Tsereteli, cunoscut pentru operele sale monumentale, a încetat din viață în noaptea de luni spre marți, la vârsta de 91 de ani, relatează agențiile de presă ruse, citate de AFP.

‘Inima lui s-a oprit’, a declarat asistentul său, Serghei Șagulașvili, pentru agenția de presă rusă Ria Novosti, precizând că artistul a murit în casa sa din Peredelkino, lângă Moscova, ‘înconjurat de operele sale’.

Președinte al Academiei ruse de arte frumoase din 1997, el a creat zeci de monumente care au impresionat prin dimensiunile lor, dar constituit și o sursă de polemici.

Lucrările sale, foarte prezente în peisajul urban moscovit, inclusiv un Monument al Victoriei (1995), de 142 de metri înălțime și o statuie a lui Petru cel Mare (1997), de 98 de metri, au stârnit mereu controverse în media și societatea rusă, în special din cauza dimensiunii lor.

Născut la 4 ianuarie 1934 la Tbilisi, Georgia, sculptorul a participat la decorarea imensei Catedrale Hristos Mântuitorul, reconstruită în centrul Moscovei între 1996 și 2000 și a ridicat în capitala Rusiei o statuie a generalului Charles de Gaulle (2005), înaltă de opt metri.

O statuie a papei Ioan Paul al II-lea, creată de Tsereteli, decorat cu Legiunea de Onoare în Franța, a fost ridicată lângă Catedrala Notre Dame din Paris în octombrie 2014.

Pe vremea când Mihail Gorbaciov a lansat perestroika în URSS, Zurab Tsereteli s-a bucurat de un scurt succes în Occident, cu monumente dedicate schimbărilor din lumea comunistă, la Londra (‘Break the Wall of Distrust’, 1989) și la New York (‘Good Defeats Evil’), realizat din rămășițe de proiectile sovietice și americane).

Încurajat de acest succes, sculptorul și-a propus în 1992 să ofere Statelor Unite o statuie de 45 de metri înălțime a lui Cristofor Columb, cu ocazia aniversării a 500 de ani de la descoperirea Americii, însă autoritățile americane i-au refuzat darul.

Statuia lui Columb a fost ridicată trei ani mai târziu în Sevilla, Spania.

Tsereteli a încercat apoi să ofere orașului New York un monument în memoria victimelor atentatelor de la 11 septembrie 2001, o lacrimă uriașă, de 30 de metri, însă autoritățile americane i-au refuzat politicos oferta.

Lacrima lui Tsereteli și-a găsit în cele din urmă refugiul, în 2005, în Bayonne, un oraș cu 60.000 de locuitori din New Jersey,

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite