A fost redeschis Muzeul Cuza Vodă, la Galaţi. Reabilitarea a durat 7 ani și a costat aproape un milion de euro din fonduri europene
Casa în care s-a născut și a copilărit Alexandru Ioan Cuza, cel care a înfăptuit Mica Unire, a fost redeschisă publicului, după 7 ani. Clădirea, monument istoric, a fost reabilitată și renovată cu fonduri europene. Şi găzduieşte cel mai vechi muzeu din oraş. Miercuri, pe 24 ianuarie, când marcăm Ziua Unirii Principatelor Unite, muzeul va putea fi vizitat gratuit.
Ridicată la începutul secolului al XIX-lea, de Ioan și Sultana Cuza, părinții celui care urma să devină primul domnitor al Moldovei și Țării Românești, clădirea formată din parter și un etaj, a fost locul unde Alexandru și-a petrecut copilăria și o bună parte din anii tinereții. A locuit aici și pe vremea când a fost pârcălab.
CRISTIAN CĂLDĂRARU – director, Muzeul de Istorie Galați: Aici a locuit familia Cuza, Alexandru împreună cu frații săi și după ce s-a căsătorit cu Elena Rosetti. Și de aici a plecat în scaunul domniei, sprijinit de toți unioniștii din țara Moldovei.
O parte din mobilierul original este încă aici. S-a păstrat inclusiv masa unde a fost semnată proclamația de unire a Moldovei cu Țara Românească.
COSTEL FOTEA- președintele Consiliului Județean Galați: Lucrările pentru muzeele de istorie sau pentru clădirile – monumente istorice durează mai mult și unul dintre motive e acela că, din păcate, în România avem din ce în ce mai puțini restauratori.
În anii care au urmat, clădirea a avut un parcurs mai puțin fericit. Vândută și revândută, a ajuns, la începutul secolului XX, să fie o casă de toleranță. Cu puțin timp înainte de izbucnirea celui de Al Doilea Război Mondial, este răscumpărată și restaurată, iar apoi transformată în muzeu, primul din oraș. După război, clădirea a mai fost reabilitată, dar ultimul proces de consolidare, restaurare și amenajare a fost cel demarat în urmă cu 7 ani. Aproape un milion de euro din fonduri europene au fost cheltuiți pentru întregul proces de reabilitare.
ALINA SALANȚI – jurnalist TVR: Muzeul a fost redeschis după mai mult mulți ani de lucrări. Trebuie menționat că pe 24 ianuarie, ziua Micii Uniri, acest muzeu va fi redeschis și toți gălățenii îl vot putea vizita gratuit.
Redeschiderea muzeului marchează astfel împlinirea a 165 de ani de la evenimentul din 1859.