Final de vară cu temperaturi record. August 2024, cea mai călduroasă lună de când se fac măsurători
Vara se apropie de final, cel puțin în calendar. Însă temperaturile toride colorează în continuare harta în galben și portocaliu. Meteorologii au extins alertele de caniculă și în vestul țării, unde patru județe încep săptămâna sub cod portocaliu de temperaturi extreme. De marți, căldura se mai domolește prin unele regiuni din sud și sud-est. Chiar și așa, ne pregătim să încheiem cea mai călduroasă vară de când se fac măsurători.
În plină zi, puține erau locurile din țară în care termometrele arătau sub 30 de grade Celsius. În weekend, valul de căldură s-a extins în aproape toată țara. Aerul a fost cel mai fierbinte în sud, dar și în 3 județe din vest, unde temperaturile au urcat și la 38 de grade Celsius.
Între betoanele încinse de la orașe, fiecare s-a răcorit cum a putut.
Temperaturile toride rezistă și la începutul ultimei săptămâni de vară din acest an. Doar trei județe din centrul țării scapă de alertele de caniculă.
Noaptea de marți aduce, însă, schimbări.
Mihai Huștiu, meteorolog ANM: „Pe partea de est, sud-est, deja temperaturile încep să scadă, de marți încolo, treptat de la o zi la alta și să ajungem la o vreme instabilă spre joi și cu temperaturi în jurul a 30 de grade. Doar pe partea de vest se va menține această vreme extrem de caldă, caniculară.”
Din 8 august, temperaturile au tot crescut, iar arșița s-a extins. Cel mai cald a fost la mijlocul lunii, când s-au înregistrat și 41 de grade Celsius la umbră.
Meteorologii vorbesc despre cel mai fierbinte august de când se fac măsurători.
Mihai Huștiu, meteorolog ANM: „Se pare că datele preliminare o indică chiar pe primul loc, cu o abatere de 3,4 grade Celsius până la această dată. Înainte era 1992 cea mai caldă lună august, acum se pare că va fi această lună august 2024. Traversăm poate, cea mai caldă vară din istorie.”
Recorduri sunt înregistrate și la final de august. Temperaturile maxime sunt cu cel puțin 6 grade Celsius mai mari decât cele normale perioadei. Iar disconfortul se simte și noaptea.
Mihai Huștiu, meteorolog ANM: „Vorbim în continuare de nopți tropicale. Chiar dacă valorile diurne vor marca o scădere treptată, în zilele următoare vom vedea că nopțile rămân foarte calde, cu temperaturi în jurul a 20 de grade, ceea ce înseamnă nopți tropicale.”
Chiar dacă ia o pauză de câteva zile, vara nu se lasă dusă ușor. Chiar și în septembrie, când ar trebui să marcăm în calendar venirea toamnei, temperaturile rămân în continuare ridicate cu cel puțin 3-4 grade peste media acestei perioade.