O eclipsă totală de Soare hibridă, prima din ultimii 10 ani, s-a văzut cel mai bine din Australia. Mii de oameni au mers într-un orășel de pe coasta de Vest

20 aprilie 2023, 19:14

Populația de 3000 de persoane a Orașului Exmouth din Vestul Australiei s-a dublat pentru câteva ore. Localitatea a fost luată cu asalt de astronomi, profesioniști sau amatori, dornici să vadă eclipsa inelară de soare. Este vorba despre o eclipsă totală așa zis hibridă, care are loc doar de câteva ori într-un secol. Ultima a fost în noiembrie 2013.

Cerul s-a întunecat timp de aproape un minut, iar luna a acoperit Soarele în totalitate și a lăsat pe pământ o umbră de aproape 40 de kilometri lățime.

Pentru unii, momentul a fost atât de emoționant încât nu și-au putut stăpâni lacrimile, deși sunt oameni în toată firea.

Printre cei veniți la întâlnirea cu eclipsa a fost și Henry, care are doar șase ani și nu a mai văzut așa ceva. El are și sfaturi pentru cei care vor să privească soarele:

– Trebuie să foloseşti aceşti ochelari.

– De ce avem nevoie de aceşti ochelari speciali?

– Pentru că, dacă te uiţi la Soare fără ochelari, poţi avea de suferit.

– Şi ce ţi s-a părut cel mai interesant astăzi? Cum te simţi?

– Ei bine, fiind prima mea eclipsă solară, cred că este extraordinar.

Dacă pentru Henry a fost prima eclipsă, un domn din Germania se poate lăuda cu un număr deloc ghinionist de astfel de fenomene: Este a 13-a eclipsă, cu un echipament destul de bun.

Iar o familie australiană a venit împreună pentru a vedea spectacolul, chiar dacă a călătorit peste o mie de kilometri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite