Duminică 25 mai 2025 | București 15˚C / Cer acoperit

17 septembrie, Ziua Mondială a Siguranţei Pacienţilor. Spitale, clădiri emblematice, monumente, fântâni, iluminate în portocaliu

Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. Sursa foto: Profimedia Images
Medici, personal medical. Sursa foto: Profimedia Images
17 septembrie 2024, 06:29 (actualizat 17 septembrie 2024, 07:59)

Fântânile urbane din Piaţa Unirii, clădiri emblematice, monumente şi instituţii publice din Bucureşti şi din ţară, precum şi spitale vor fi iluminate în portocaliu marţi seara cu prilejul Zilei Mondiale a Siguranţei Pacienţilor, 17 septembrie.

Portocaliu este culoarea desemnată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca simbol al acestei zile. Tema din acest an a evenimentului este „Îmbunătăţirea diagnosticului pentru siguranţa pacienţilor”, sloganul fiind „Un diagnostic corect înseamnă siguranţă!”.

„Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), în parteneriat cu Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), marchează şi în acest an, în 17 septembrie, Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului prin iluminarea unor edificii emblematice”, informează un comunicat de presă al ANMCS.

Conform OMS, erorile de diagnostic reprezintă până la 16% din prejudiciile evitabile suferite de pacienţi, se menţionează în comunicat.

Totodată, ANMCS va organiza marţi, în Amfiteatrul Spitalului Clinic Colţea, o manifestare în parteneriat cu Academia de Ştiinţe Medicale, Consiliul Naţional al Siguranţei Pacientului, Colegiul Medicilor România şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru a ajunge la un diagnostic, pacienţii şi echipele lor de îngrijire a sănătăţii trebuie să lucreze împreună. „Aceasta implică discuţii cu pacientul, examinare, testare şi revizuire a rezultatelor înainte de a ajunge la diagnosticul şi tratamentul final. Erorile pot apărea în orice stadiu şi pot avea consecinţe semnificative. Diagnosticul întârziat, incorect sau ratat poate prelungi boala şi uneori poate provoca dizabilitate sau chiar deces”, se explică în comunicatul citat.

Ziua mondială pentru siguranţa pacientului este marcată la 17 septembrie cu scopul de a creşte gradul de conştientizare globală cu privire la necesitatea implicării active a pacienţilor şi a familiilor acestora la toate nivelurile de îngrijire a sănătăţii pentru a îmbunătăţi siguranţa acestora.

Aceasta a fost instituită de cea de-a 72-a Adunare Mondială a Sănătăţii în mai 2019, pentru a facilita dezvoltarea politicilor şi practicilor privind siguranţa pacienţilor în toate statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit potrivit https://www.who.int.

Siguranţa pacientului este fundamentală pentru furnizarea de îngrijiri medicale în toate situaţiile. Cu toate acestea, evenimentele adverse evitabile, erorile şi riscurile asociate cu îngrijirea sănătăţii rămân provocări majore pentru siguranţa pacienţilor la nivel global, aratăhttps://www.who.int.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat, în octombrie 2004, programul WHO Patient Safety privind siguranţa pacientului, ca răspuns la o rezoluţie a Adunării Mondiale a Sănătăţii din 2002, care solicita organizaţiei şi statelor membre să acorde atenţie maximă acestei probleme. Programul şi-a propus să coordoneze, să difuzeze şi să accelereze îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor în întreaga lume.

În cel mai recent raport, OMS menţiona că evenimentele adverse asociate asistenţei medicale reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel mondial. Anual, se înregistrează circa 134 milioane de prejudicii evitabile aduse pacienţilor în cursul asistenţei medicale oferite în cadrul spitalelor şi sunt afectaţi 4 din 10 pacienţi trataţi în cabinetele medicilor de familie şi în ambulatorii, determinând circa 2,6 milioane de decese. Toate aceste evenimente nedorite cresc costurile serviciilor de sănătate cu peste 15%, potrivit https://anmcs.gov.ro/.

În 2019, la cea de a 72-a Adunare Mondială a Sănătăţii a fost adoptată o rezoluţie privind acţiunea globală pentru siguranţa pacienţilor şi a mandatat elaborarea unui Plan de acţiune global pentru siguranţa pacienţilor 2021-2030. Acest plan a fost adoptat în cadrul celei de-a 74-a Adunări Mondiale a Sănătăţii, în 2021, şi prevede eliminarea daunelor evitabile în îngrijirea sănătăţii şi îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor prin acţiuni de politică privind siguranţa şi calitatea serviciilor de sănătate, potrivit https://www.who.int/patientsafety/en/.

În 2020, Guvernul României s-a alăturat instituţiilor naţionale şi internaţionale care doresc să evidenţieze importanţa siguranţei pacientului şi a solidarităţii, implicării şi acţiunii în scopul îmbunătăţirii calităţii serviciilor medicale, astfel că Palatul Victoria a fost iluminat în portocaliu, culoare aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept simbol al evenimentelor prin care se marchează această zi.

În 2024, tema stabilită de către OMS pentru marcarea acestei zile este „Îmbunătăţirea diagnosticului pentru siguranţa pacienţilor” cu sloganul „Get it right, make it safe!”, subliniind importanţa critică a diagnosticului corect şi în timp util în asigurarea siguranţei pacienţilor şi îmbunătăţirea rezultatelor sănătăţii. Un diagnostic identifică problema de sănătate a pacientului şi este o cheie pentru accesul la îngrijirea şi tratamentul de care are nevoie.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă