Ziua Limbii Române, sărbătorită la București și la Chișinău
La 31 august 1989, o mână de oameni de dincolo de Prut reușea una dintre primele victorii din lunga bătălie pentru afirmarea identității naționale.
Limba română devenea limba de stat și se revenea la grafia latină.
De atunci, unii au redescoperit româna, alții au ignorat-o pe cât au putut, alții s-au născut cu ea.
Azi, și de-o parte și de alta a Prutului se sărbătorește limba română, iar de vorbit se vorbește oriunde sunt români în lume.
Președintele Klaus Iohannis a transmis cu această ocazie un mesaj tuturor celor care vorbesc limba română. Şeful statului i-a felicitat pe toţi cei care contribuie la cultivarea limbii române și i-a invitat pe cei din Diaspora să vorbeasca româneşte şi să îi înveţe şi pe copiii lor să comunice în română.
Pentru românii de peste hotare limba română este cea care îi face să se simtă „acasă”, oriunde s-ar afla, iar într-o diasporă atât de numeroasă, rolul său de liant este mai important ca niciodată.
În 1994, Constituția Moldovei spune că limba de stat este limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine. Acum, Academia de la Chișinău face apel la revenirea la denumirea de limba română, iar deputații Partidului Acțiune și Solidaritate caută metode prin care acest articol din Constituție să fie modificat.
Igor Grosu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: Sigur că acest lucru se impune, este necesar, nu înainte de a ne asigura că avem voturi. Nu vreau, pur şi simplu, să bifez că am încercat şi dom’le am încercat. Dacă ne pornim într-o acţiune, trebuie să avem certitudinea că învingem.
Deputaţii opoziţiei din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor se opun categoric introducerii termenului de „limba română” în Constituţie.
Vlad Batrîncea, deputat, Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor: Eu vorbesc în confimitate cu constituţia – „limba moldovenească”. Mama mea şi buneii mei de la Dubăsari o numeau moldovenească.
Datele ultimului recensământ al populației făcut în 2014 arată că aproape 78 la sută dintre cetățenii Republicii Moldova spun că vorbesc limba română.
În 2013, Curtea Constituțională a adus claritate în acest caz şi a stabilit că limba de stat a Republicii Moldova este totusi limba română, pentru că această denumire e prevăzută în Declaraţia de Independenţă, act care e mai presus decât Constituţia.