Ziua Jandarmeriei Române. Preşedintele interimar Ilie Bolojan a decorat drapelele de luptă

3 aprilie 2025, 13:12 (actualizat 3 aprilie 2025, 22:52)

Ziua Jandarmeriei Române este marcată joi atât în Bucureşti cât şi în ţară. Preşedintele interimar Ilie Bolojan a fost prezent la ceremonia de decorare a drapelelor de luptă ale unor structuri din Jandarmeria Română, care are loc la Ministerul Afacerilor Interne.

Miercuri, în semn de „apreciere pentru serviciile deosebite aduse statului român în domeniile securităţii interne, ordinii publice şi siguranţei naţionale, contribuind astfel la apărarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, a democraţiei şi statului de drept, precum şi a valorilor comunităţii”, preşedintele interimar al României a conferit:

         * Ordinul ‘Bărbăţie şi Credinţă’ în grad de Comandor, cu însemn pentru militari, Drapelului de Luptă al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române

            * Ordinul ‘Bărbăţie şi Credinţă’ în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari drapelelor de luptă ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ‘General de brigadă Anton Berlescu’ Bihor, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ‘General de brigadă Gheorghe Constantinescu’ Buzău, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ‘General de brigadă Barbu Pârâianu’ Călăraşi, Grupării de Jandarmi Mobile ‘Tomis’ Constanţa, Grupării de Jandarmi Mobile ‘Fraţii Buzeşti’ Craiova, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ‘Dunărea de Jos’ Galaţi, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ‘Vasile Lupu’ Iaşi, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ‘Bogdan Vodă’ Suceava, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ‘General de brigadă Ion Bunoaica’ Teleorman, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ‘General Moise Groza’ Timiş, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ‘General de brigadă Ştefan Buterez’ Vâlcea

Joi, traficul rutier pe strada Academiei, între străzile Dem. I. Dobrescu şi Ion Câmpineanu, este restricţionat, între orele 9:00 – 18:00, având în vedere organizarea evenimentului ‘Ziua Jandarmeriei Române – 175 de ani de istorie şi tradiţie’.

Activităţile se vor desfăşura la sediul Ministerului Afacerilor Interne din Piaţa Revoluţiei nr. 1A, în parcarea exterioară şi în zona Monumentului Iuliu Maniu şi a Memorialului Renaşterii din Piaţa Revoluţiei, după cum a informat Brigada Rutieră a Capitalei.

Brigada Rutieră va dispune măsuri de fluidizare a traficului şi de prevenire a accidentelor de circulaţie şi solicită conducătorilor de autovehicule să circule cu prudenţă, să păstreze o distanţă suficientă pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă, să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate şi să respecte semnalele şi indicaţiile poliţiştilor rutieri.

Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înfiinţare a jandarmeriei ‘Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi’, în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849 – 1853), potrivit portalului oficial www.jandarmeriaromana.ro.

Legiuirea promulgată de Ghica a stat la baza tuturor legilor care au urmat, principiile sale rămânând valabile în întreaga istorie a Jandarmeriei Române.

Necesitatea elaborării unei legi de organizare a Jandarmeriei în întreaga ţară a dus la promulgarea Legii pentru organizarea Jandarmeriei rurale, prin Decretul Regal nr. 2919 din 30 august 1893, urmată de Regulamentul de aplicare a Legii Jandarmeriei rurale din 1 septembrie 1893.

Jandarmeria a cunoscut un amplu proces de modernizare în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza. A participat pentru prima dată la un război modern în anii 1877 – 1878 (Războiul de Independenţă), apoi la cel de-al Doilea Război Balcanic (1913) şi la Primul Război Mondial (1916 – 1918).

După înfăptuirea României Mari, a avut loc un amplu proces de remodelare a structurilor existente înainte de război. Astfel, la 23 martie 1929, Parlamentul a pus bazele unei legi moderne şi complete de organizare a Jandarmeriei rurale şi, în acelaşi an, Regele Mihai I (1927 – 1930; 1940 – 1947) a promulgat Statutul Jandarmeriei Rurale, care garanta: stabilitate, înaintare, retribuţii şi alte indemnizaţii, gradaţii, pensii, condiţii de căsătorie, recompense.

Un moment important l-a reprezentat şi promulgarea Legii nr. 116 din 18 iunie 1998 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, act care a marcat stabilizarea României pe coordonatele statului de drept, mai arată www.jandarmeriaromana.ro.

Activitatea Jandarmeriei Române este reglementată, în prezent, de Legea nr. 550 din 29 noiembrie 2004, care stabileşte statutul, atribuţiile şi competenţele instituţiei, organizarea şi conducerea, drepturile şi obligaţiile personalului. Potrivit legii, ”Jandarmeria Română este instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, care exercită, în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi la protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism”.

Din decembrie 2008, România a devenit, prin intermediul Jandarmeriei Române, membru cu drepturi depline în cadrul Forţei de Jandarmerie Europeană

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite