Ziua bărbatului, sărbătorită pe 19 noiembrie. Tema din acest an este „Să ajutăm bărbaţii şi băieţii”
Ziua internaţională a bărbatului celebrează la nivel mondial valoarea pozitivă pe care bărbaţii o aduc în lume, în familiile şi în comunităţile din care fac parte. În acest an, tema sărbătorii este „Să ajutăm bărbaţii şi băieţii”. Mulți români nu știu că azi e sărbătoare.
Ziua internaţională a bărbatului se concentrează pe sănătatea bărbaţilor, pe îmbunătăţirea relaţiilor de gen, pe evidenţierea modelelor masculine. Din 1999 sunt organizate, pentru marcarea acestei zile, slujbe religioase, seminarii publice, forumuri, conferinţe, festivaluri sau strângeri de fonduri în scop caritabil, activităţi şcolare sau discursuri publice în instituţii. Este, deopotrivă, o bună oportunitate pentru a le mulţumi celor care-şi dedică viaţa comunităţii.
Adrian Hatoș, sociolog: Măcar într-o zi putem să celebrăm și bărbații. Cum se spune în folclorul nostru – Ziua femeii este o dată pe an, ziua bărbatului este în tot restul anului. Nu cred că este o sărbătoare care să aibă un efect malign, mai degrabă un prilej de conștientizare a responsabilităților pe care le au bărbații.
Parlamentul a adoptat în februarie 2016 un proiect de lege pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi a celei din 19 noiembrie – Ziua bărbatului. Astfel, România s-a aliniat acestei sărbători internaţionale.