Zelenski dorește negocieri de pace, după trilaterala de la Paris. Putin vrea ca Ucraina să renunțe la aderarea la NATO
Există posibilitatea ca războiul din Ucraina să se încheie prin tratative diplomatice. Este poziția exprimată de Ucraina și de aliații săi în aceste zile. Kremlinul răspunde astăzi că își menține obiectivele în Ucraina și că acestea vor fi atinse fie prin continuarea operațiunilor militare, fie prin negocieri. Între timp, forțele ruse atacă în continuare Ucraina. Atenție, sunt informații care vă pot afecta emoțional! Trei oameni au murit și 11 au fost răniți într-un atac cu rachete care a distrus o clinică din orașul ucrainean Zaporojie. Printre cei răniți sunt doi medici.
Președintele Zelenski dorește negocieri de pace. El și-a precizat poziția după recenta întâlnire trilaterală de la Paris cu președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, și cu șeful statului francez, Emmanuel Macron.
După reuniune, Trump a cerut încetarea imediată a focului și negocieri între Ucraina și Rusia.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Noi, mai mult decât oricine în lume, dorim să încheiem războiul. Fără îndoială, un final diplomatic al războiului va salva mai multe vieţi.
În replică, Moscova anunță că războiul va continua până când își va atinge obiectivele, prin forță sau prin tratative.
Președintele Putin vrea ca Ucraina să renunțe la aderarea la NATO și să cedeze în totalitate teritoriile ocupate parțial și anexate de Rusia.
Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului: Operaţiunea militară specială se va încheia atunci când toate obiectivele stabilite de preşedinte, de comandantul suprem al armatei, vor fi îndeplinite. Aceste obiective se pot materializa ca rezultat al operaţiunii miltare speciale sau ca rezultat al unor negocieri relevante.
Șeful serviciului de informații externe al Kremlinului, Serghei Narîşkin, a declarat că Rusia este foarte aproape de realizarea obiectivelor în Ucraina și că Moscova deține inițiativa strategică în toate domeniile.
Președintele Zelenski se bazează pe sprijinul aliaților din NATO și din Uniunea Europeană pentru o strategie care să întâmpine preluarea mandatului de la Casa Albă de către Donald Trump în luna ianuarie. Ucraina are nevoie de garanții de securitate pentru viitor și nu exclude prezența trupelor străine până la intrarea în NATO.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Cât timp Ucraina nu este în NATO, chiar dacă suntem invitaţi dar nu suntem în NATO şi există o asemena pauză, ce se va întâmpla în acest timp, cine ne va garanta securitatea? Vă spun cu sinceritate, ne putem gândi şi putem lucra cu propunerea lui Emmanuel (Macron). Vă amintiţi, el a propus ca trupe ale unei ţări sau ale alteia să fie prezente în unele teritorii ale Ucrainei, ceea ce ne-ar garanta securitatea cât timp Ucraina nu este în NATO. Dar trebuie să avem o înţelegere clară despre momentul intrării Ucrainei în NATO şi în UE, să înţelegem care ne este viitorul.
Premierul Poloniei, Donald Tusk, spune că tratativele de pace privind războiul din Ucraina ar putea începe curând, în această iarnă.
Președintele Zelenski va ridica problema garanțiilor de securitate pentru Ucraina și a invitației de aderare la NATO, în cadrul unei întâlniri cu partenerii europeni, luna aceasta.