Vremea schimbătoare, coșmarul horticultorilor. Focuri în livezi sau tunuri de căldură, ca să fie salvați pomii
Vremea schimbătoare, cu temperaturi care trec de la minus la plus, reprezintă un adevărat pericol pentru pomii deja înfloriţi. Horticultorii se tem că alternanţa frig-caldură ar putea reduce semnificativ recolta de fructe din acest an. Ca să îşi salveze pomii, agricultorii stau de veghe în nopţile cu temperaturi scăzute şi fac focuri în livezi pentru a încălzi aerul.
Daniel Pavel are o plantație de 80 de hectare de pomi fructiferi în județul Dolj. Cultivă caiși, cireși, vișini, pruni și peri.
După vremea neobișnuit de caldă de la sfârșitul lunii februarie, toată livada a înflorit. Acum, producătorul se teme că un val de îngheț ar compromite întreaga recoltă.
Daniel Pavel, fermier: Anul acesta, ca nicodată avem un soi de cais care a înflorit pe 25 februarie. În ultimii 4 ani primăvara am avut ger. Am cumpărat un utilaj care emite abur cald, în plus am cumpărat tunuri de căldură.
Fermierii care nu dispun de bani pentru utilaje moderne folosesc în continuare metoda tradițională anti îngheț. Fac focul în livezi.
Sorin Agapie, director, Direcţia Agricolă Dolj: Dacă fermierii nu apelează la metodele bunicilor, aprinderea unor focuri, există riscul ca aceste culturi să fie compromise.
Instabilitatea meteorologică se va menține și în perioada următoare, avertizează specialiștii.
Meda Andrei, meteorolog ANM: În următoarele săptămâni, vreme tot schimbătoare, temperaturi normale și ceva mai multe ploi în estul țării, iar după aceea, spre sfârșitul lunii martie – începutul lui aprilie, să fie un pic mai cald decât normal.
Vremea schimbătoare dă peste cap nu doar plantele, ci și albinele, ceea ce duce la diminuarea recoltelor.
Dr.ing. Costel Vânătoru, directorul Băncii de gene Buzău: Aceste temperaturi scăzute nu fac altceva decât să diminueze din producție, în primul rând e frigul și în al doilea, polenizarea, dacă albinele nu ies din stup.
Climatologii pun aceste fenomene extreme pe seama încălzirii globale și avertizează că aceste manifestări vor fi tot mai dese, așa că nu ne rămâne decât să ne adaptăm schimbărilor.
Mircea Duțu, expert climatolog: Problema ține mai ales de aceste dereglări climatice, pentru că suntem într-o perioadă marcată de asemenea fenomene, adică situația pe care o știam până acum este în schimbare și trebuie să ne obișnuim cu alt tipar.
Meteorologii au anunțat deja că luna februarie a acestui an a fost cea mai caldă din istorie, ca de altfel, întreaga iarnă.
Citește și: Cea mai caldă lună februarie înregistrată vreodată. Al nouălea record consecutiv de temperatură