Cea mai caldă lună februarie înregistrată vreodată. Al nouălea record consecutiv de temperatură

1 martie 2024, 15:47 (actualizat 1 martie 2024, 15:53)

Februarie 2024 este probabil cea mai caldă lună februarie înregistrată vreodată. Temperaturile ridicate au făcut ca pomii să înflorească devreme, din Japonia până în Mexic, şi pârtiile de schi de pe bătrânul continent să rămână fără zăpadă.

Specialiștii nu au coroborat încă toate datele, dar apreciază că februarie a avut cea mai ridicată temperatură medie globală înregistrată vreodată pentru această lună.

La capitolul cauze, oamenii de știință arată spre schimbările climatice determinate de fenomenul El Nino și folosirea combustibililor fosili.

Karin Gleason, Centrul pentru Științe Atmosferice și Meteorologie: „Când oamenii încep să vadă aceste efecte în viața lor de zi cu zi, efecte care vin de la aceste recorduri de temperaturi ridicate, atunci lucrurile devin mai evidente și încep să acorde o atenție mai mare la ceea ce se întâmplă.”

Dacă anticipările specialiștilor se vor confirma, acesta va fi al nouălea record consecutiv de temperatură.

Fiecare lună a înregistrat cea mai mare valoare termică de până acum.

Datele oficiale finale vor fi publicate la jumătatea lunii martie.

Dr. Jane Baldwin, om de știință: „Căldura este un ucigaș tăcut, cum spun adesea. Și, pe măsură ce temperaturile sunt în creștere, ne așteptăm ca și efectul determinat de acest lucru să se schimbe. Modul în care se manifestă la nivel local depinde de tipul de climă din fiecare regiune în parte.”

Temperaturile ridicate din anotimpul cald fac frecvent victime în rândul populației vulnerabile, perturbă sectorul agricol și produc incendii de vegetație.

Stare de calamitate în Sicilia din cauza secetei. Producția de portocale este compromisă, fermierii nu mai au fân

Sicilia este îngenuncheată de secetă. Regiunea a declarat stare de calamitate naturală, fiind într-o situație asemănătoare cu țările din Africa de Nord. Crescătorii de animale nu mai au cu ce să le hrănească, iar agricultorii au aproape jumătate din producție compromisă. Schimbările climatice au făcut ca, în ultimul deceniu, Sicilia să se confrunte cu 175 de fenomene extreme, dintre care 25 numai anul trecut.

Potrivit specialiștilor, este de așteptat ca 2024 să bată recordul anului precedent privind valorile termice mari înregistrate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite