Volodimir Zelenski, la Munchen: Vladimir Putin ar putea declanșa un război împotriva ţărilor NATO, anul viitor
Viitorul Ucrainei este în centrul discuțiilor la Conferință de Securitate de la Munchen. Tema a devenit una fierbinte după discuția telefonică dintre președinții Donald Trump și Vladimir Putin, privind încetarea războiului din Ucraina. Vicepreședintele american, JD Vance, a avertizat voalat Moscova cu sancțiuni economice și chiar militare, daca nu este de acord cu planul de pace. Prezent la conferința de la Munchen, Volodimir Zelenski, a declarat că Vladimir Putin ar putea declanșa un război împotrivă ţărilor NATO, anul viitor.
Într-un interviu acordat publicației The Wall Street Journal, chiar în ziua în care a sosit la Conferința pentru securitate de la Munchen, vicepreședintele american J.D Vance a spus că Rusia ar putea fi lovită de un nou val de sancțiuni sau chiar de posibile acțiuni militare dacă Vladimir Putin nu este de acord cu un plan de pace cu Ucraina, prin care să fie garantată independența pe termen lung a Kievului.
În acest timp, președintele ucrainean a atras atenția că planurile agresive ale lui Puțin nu s-ar limita la Ucraina.
Volodimir Zelenski: „Cred că aceasta este ideea, cred că, din cele primite de la serviciile de informaţii, iar acestea au spus, cred, că el se pregăteşte de un război împotriva ţărilor NATO, anul viitor.”
În opinia lui Volodimir Zelenski, țările europene ar trebui să se unească în jurul Ucrainei din rațiuni proprii de securitate.

Și secretarul general al NATO susține că statele europene trebuie să se implice mai mult.
Mark Rutte: „Pot fi foarte sincer, despre prietenii mei europeni: chiar cred că ceea ce trebuie să facă europenii acum este să vină cu planuri concrete, în primul rând, să aducă mai mult ajutor militar Ucrainei. În al doilea rând, să asigure mai multă instruire Ucrainei. Să creeze efecte pe teren, să creeze efecte în privinţa planurilor pe care le fac. Acesta este cel mai bun mod de a lua loc la masa negocierilor.”
De remarcat faptul că la Conferința pentru Securitate de la Munchen, dar în 2007, Vladimir Putin a ținut un discurs de 30 de minute în care a dezvăluit adevărata sa față. Acela a fost momentul în care analiștii politici dar și liderii politici occidentali au realizat că președintele rus nu este interesat de valorile democratice.
Occidentul încă spera, în 2007, că Rusia poate fi inclusă în sistemul mondial de stabilitate.
