Vin mai puțin, dar mai scump. Producția a scăzut și cu 70% față de anul trecut, în anumite zone, din cauza secetei
Struguri mai puțini și mai scumpi. Așa vor arăta tarabele în această toamnă din cauza secetei. Viticultorii îi culeg deja, cu o lună mai devreme din cauza căldurii, dar nu se pot bucura de ce strâng de pe butuci. Producția a scăzut și cu 70% față de anul trecut, în anumite zone. Așa că vinul va fi mai prețios.
Seceta extremă a decimat culturile de viță de vie acolo unde nu există sisteme de irigații. În zona viticolă Tg. Bujor productia de struguri a scăzut cu 70% față de anii trecuți, iar asta înseamnă vin puțin, de o calitate inferioară și mai scump.
GAVRIL TĂBĂRANU – director, Staţiunea de Cercetare pentru Viticultură şi Vinificaţie Tg, Bujor: Scoteam o productie medie, în anii buni, de 9-10 tone la hectar, anul ăsta vor fi maxim 2 tone la hectar.
AUREL CIUBUCĂ – secretar, ştiinţific, Staţiunea de Cercetare pentru Viticultură şi Vinificaţie Tg, Bujor: Strugurii sunt stafidiți, randamentul în must este scăzut. Vinul va fi concentrat în zahăr prin deshidratare și stafidire.
Pagubele se vor recupera și prin scumpirea vinului, spun producătorii.
MARIUS STOICA – inginer, Staţiunea de Cercetare pentru Viticultură şi Vinificaţie Tg, Bujor: Calitatea vinului va fi un pic mai joasă decât anul trecut, dar nu înseamnă că nu va fi bun, dar nu la fel. Clar vinul va fi mai scump.
O altă problemă gravă, cu care se confruntă viticultorii, este lipsa acută a forței de muncă. Pe dealurile Stațiunii de la Târgu Bujor sunt doar 20 de oameni la cules. Ar fi nevoie de 5 ori mai mulți. Zilierii primesc 1,40 lei pentru o găleată de struguri culeși.
În acest an, viticultorii au început culesul mai devreme cu 3 săptămâni de teamă să nu piardă întreaga producţie din cauza secetei.