Numărul elevilor înscriși în învățământul dual aproape s-a triplat față de 2019. Viitori meseriași sunt încurajați cu practică și concursuri
Învățământul profesional dual se dezvoltă de la an la an, chiar dacă încă nu este la nivelul dorit de autorități. Firmele partenere ale școlilor îi primesc pe elevi în practică și îi stimulează apoi să rămână acolo ca angajați. La Bistrița, trei școli califică elevi pentru meseria de sudor, iar una dintre ele derulează un proiect pentru promovarea mai multor profile,între care și acela de sudor.
Denis Vaida este elev la un liceu tehnologic din Bistrița-Năsăud. Are 18 ani și de 3 se pregătește pentru meseria de sudor, pe care a ales-o avându-l ca model pe bunicul său. Acum face practică la o mare fabrică din Bistrița.
DENIS VAIDA – elev: Mai bine e la practică decât la școală. Tot aicea vreau să mă angajez. Am fost angajat și la vară. Mi se pare foarte frumos aici, m-am împrietenit și cu muncitorii.
Firma la care face practică Denis este unul dintre cei mai vechi parteneri în învățământul dual din Bistrița. Are nevoie de sudori, însă nu-și poate acoperi necesarul din rândurile elevilor.
VLAD OLTEAN- manager de resurse umane: Din păcate ține foarte mult de educația tinerilor care vin în fabrică. Nu au această cultură a muncii de acasă, dar sunt unii pe care reușim să îi punem pe o direcție bună și să ne folosim de ei.
ALIN BELECZKO – manager, firmă de prelucrări metalice din Bistriţa: Din 2008 suntem noi în România. Căutam angajați noi, copii. Se găsesc greu, dar se găsesc. din 10 , aproximativ 3 rămân în timp, iar unii între 6 luni si 3 ani aproximativ.
Unul dintre cele trei licee din Bistrița-Năsaud care califică elevi în meseria de sudor este Liceul Tehnologic Grigore Moisil. Conducerea instituției de învățământ se preocupă în permanență să găsească parteneri pentru învățământul dual.
Prof. MARILENA BOGDAN – director, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” din Bistriţa: În clasa a IX-a am avut 73 de elevi în învățământ dual, inclusiv la mecanic auto unde am avut pentru prima dată locuri la dual. Pentru anul acesta avem 9 parteneri.
Numărul elevilor înscriși în învățământul dual a crescut an de an. Dacă în 2018-2019 erau înscriși în jur de 5.500 de elevi, anul trecut școlar numărul acestora aproape s-a triplat.