Vama veche din Nădlac, județul Arad, aproape de faliment de când România e în Schengen terestru

Intrarea în Schengen nu e motiv de bucurie pentru toată lumea. Cei care au afaceri în localităţile de la graniţa de vest a ţării sunt în pragul falimentului. Traficul s-a mutat în mare parte pe autostradă, aşa că vama veche din Nădlac este acum aproape pustie. Angajaţii se aşteaptă la concedieri, iar patronii sunt pregătiţi să-şi închidă afacerile.
De la 1 ianuarie, controlul la frontieră a dispărut, iar șoferii nu mai așteaptă ore în șir să intre în Ungaria. În vama Nădlac de pe DN7 s-au dezvoltat de-a lungul anilor mai multe afaceri: tonete pentru vignete, chioșcuri de schimb valutar, benzinării sau pensiuni. Toate sunt amenințate de scăderea drastică a traficului, pentru că majoritatea camioanelor și autoturismelor preferă vămile de pe autostradă.
Tonetele de la intrarea în țară, aflate în apropierea vămii Nădlac 1, se închid rând pe rând, iar angajații se tem că-și vor pierde locurile de muncă.
Mircea Onea, primar Nădlac: Sunt 4-5 tonete. În fiecare zi își desfășoară activitatea cel puțin patru oameni. Patru famili. Gândiți-vă, 4 ori 5 ori 6… 20 și ceva. Putem vorbi, așa, să facem o paralelă: o stradă din Nădlac își pierde locul de muncă.
În aceste condiții, și bugetul primăriei va scădea.
Mircea Onea, primar Nădlac: Știu sigur că vor fi concedieri. Acest lucru va avea un impact negativ asupra economiei locale, asupra impozitelor și taxelor locale, dar sperăm că vom găsi soluții pentru a echilibra acest lucru.
Administrația locală din Nădlac și-ar dori o deschidere către autostradă, care să revitalizeze zona. Proiectul pare însă imposibil de realizat, în condițiile în care există deja o coborâre de pe autostradă, în orașul Pecica.