Valeriu Gheorghiță, la TVR: Protecția individuală trebuie să fie cât mai ridicată și trebuie să respectăm regulile în perioada sărbătorilor, chiar dacă sunt relaxate condițiile
Valeriu Gheorghiță: „Ține foarte mult de comportamentul fiecărei persoane și tot ceea ce am parcurs împreună până la momentul actual ne dovedește că diferența dintre viață și moarte, diferența dintre a fi infectat, a fi expus la infecție și rezultatul final ține foarte mult și de conduita personală, și de responsabilitatea individuală, dar și colectivă. Or, din acest punct de vedere, chiar dacă sunt prevederi care relaxează condițiile care impuneau purtarea măștii de protecție, acest lucru nu înseamnă că trebuie să fim neglijenți, acest lucru nu înseamnă că nu mai trebuie să respectăm regulile. Cred că trebuie să contribuim la acest efort colectiv al întregii societăți și să nu neglijăm toate aceste reguli, în sensul în care protecția individuală trebuie să fie cât mai ridicată și, suplimentar, e foarte important ca în această perioadă liniștită și care se ameliorează din punct de vedere epidemiologic, să mergem să ne vaccinăm pentru că este măsura prin care noi ne putem feri de riscul unor forme grave de îmbolnăvire.”
Specialiștii au răspuns vineri, de la ora 21.00, la TVR, întrebărilor legate de COVID-19, valul cinci al pandemiei, varianta Omicron, vaccinuri, dar și celor despre sistemul sanitar în general. Emisiunea dezbatere a fost realizată alături de Colegiul Medicilor.
Temele propuse spre dezbatere: sistemul sanitar românesc după patru valuri de COVID-19, cum pregătim valul 5, accesul pacienților cronici în spitale între valurile și în valurile de COVID-19, Omicron – ultimele date, vaccinurile existente și Omicron, gestionarea pandemiei din perspectivă medicală 5, provocările medicinei de familie la zi în actualul context pandemică 6, resursa umană din sănătate.
Invitați în studio:
1. Prof. dr. Daniel Coriu, Președintele Colegiului Medicilor din România
2. Prof. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății
3. Col. dr. Valeriu Gheorghiță, președinte CNCAV
4. Conf. dr. Simin Aysel Florescu, Manager Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Victor Babeș” București (medic infecționist)
5. Chestor de poliție dr. Alida Moise, Manager Spitalul de Urgență MAI, Prof. Dr. Dimitrie Gerota (medic A.T.I)
6. Dr. Valeria Herdea, Vicepreședinte Colegiul Medicilor din România, medic de familie.
Invitați online:
7. Prof. dr. Cătălina Poiană, Președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București (medic endocrinolog)
8. Prof. univ. dr. Gabriel Dimofte, director medical, Institutul Regional de Oncologie Iași (chirurg)
9. Dr. Gheorghe Borcean, Vicepreședinte Colegiul Medicilor din România (medic chirurg, spital din țară suport Covid)
10. Dr. Călin Bumbuluț, Vicepreședinte Colegiul Medicilor din România, (medic de familie)
11. Dr. Gindrovel Dumitra, Secretar general Colegiul Medicilor din România (medic de familie).