Urşii cerşetori, atracţii în ofertele turistice din țară, în timp ce locuitorii din Bușteni sunt terorizați de prezența acestor animale pe străzi și în gospodării
Urşii cerşetori de pe Transfăgărăşan, dar și exemplarele atrase cu hrană în puncte speciale de observare au devenit atracții în ofertele turistice. Organizatorii promit experiențe unice și nu duc lipsă de clienți, mai ales străini, dispuşi să plătească bani mulţi pentru câteva ore de aventură. Autoritățile din Ministerul Mediului atrag atenția că astfel de practici pot fi periculoase, dar recunosc că nu pot lua măsuri dacă nu sunt depuse sesizări.
O ursoaică și cei trei pui ai săi, dar și alte exemplare, terorizează mai mulți locuitori din Bușteni, de câteva luni. Oamenii dau nas în nas cu sălbăticiunile când se așteaptă mai puțin. Zilnic, animalele intră în curți.
De disperare, localnicii și-au pus gratii la ferestre și au împrejmuit proprietățile cu gard electric, dar în zadar.
Elena, localnică din Bușteni: În fiecare zi trece ursoaica cu pui sau ursul. Ne sare gardul în curțile noastre. Ne este frică. Și la ora 19.00 erau copiii pe stradă și ursul a venit pe stradă. Au țipat copiii, s-au speriat copiii. Ursul s-a ridicat în două labe și și-a continuat drumul.
Vezi și: Scene de groază în Bușteni. Un localnic, salvat de câinele său care a alungat o ursoaică cu pui
Urșii, atracții în ofertele turistice
În timp ce oamenii cer măsuri care să le protejeze viețile și gospodăriile, unii au învățat să facă profit de pe urma urșilor cerșetori.
Sălbăticiunile au ajuns atracții în ofertele turistice. Iar amatorii de aventuri, în special străini, plătesc între 30 și 300 de euro pentru a vedea sălbăticiunile chiar de pe marginea drumului, așa cum se întâmplă pe Transfăgărășan. Sau din foișoare special amenajate, în apropierea cărora urșii sunt atrași cu hrană.
Reprezentanții agențiilor de turism spun că tururile sunt organizate conform legii și în deplină siguranță.
Traian Bădulescu, purtător de cuvânt, ANAT: Sunt turiști, inclusiv străini, care vor să vadă urșii în habitalul lor natural, dar există trasee speciale unde sunt puncte de observație, unde sunt anumite foișoare. Animalele pot fi observate fără să fie deranjate.
Ministrul Mediului: Nu este doar ilegal, este un lucru extrem de grav
Ministrul Mediului, dar și reprezentanții asociațiilor vânătorești, sunt însă reticenți față de astfel de practici.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: Nu este doar ilegal, dar este un lucru extrem de grav. Am tot auzit că acest lucru se întâmplă în anumite zone, însă, din păcate, nu au fost sancționate astfel de practici, pentru că nu au fost sesizări.
Radu Ghidău, avocat, Federaţia Asociaţiilor Vânătoreşti: Ursul nu trebuie să fie transformat într-un animal de circ. Ursul, ca animal sălbatic, nu vine și nu se plimbă pe lângă un foișor. Ursul își creează o regulă de a veni acolo unde găsește hrană. Deci în mod clar există activități de hrănire.
De curând, pentru că urșii au devenit pericol pentru crescătorii de animale, în Suedia s-a admis împușcarea a 20% din populația de urs, care are 2.000 de exemplare.
Spre comparație, în România, din populația de urs, care are peste 8.000 de exemplare, se pot împușca aproape 500. Totul, după ce atacurile sălbăticiunilor s-au înmulțit.
Cel mai grav incident a fost înregistrat în această vară, în Bucegi, unde o tânără de 19 ani a murit, după ce a fost atacată de un urs.