Undă verde pentru vânătoarea de urși. Oficialii de la Mediu vor să introducă o cotă de intervenție de 175 de exemplare

5 iulie 2017, 09:46

În ultima vreme, urşii au apărut tot mai des prin localităţi în căutare de hrană. De exemplu, la Băile Tuşnad, ei se plimbă nestingheriţi prin staţiune.

Fără teamă, urşii îşi fac apariţia ziua în amiaza mare pe strada principala din Tuşnad. Caută de mâncare. Uneori, turiştii inconştienţi ignoră pericolul.

Ferenczi Janos are 35 de ani şi este din Maramureş. Nu a văzut în viaţa lui un urs până să vină la tratament în staţiune, dar în ultimele două săptămâni, zilnic. Mai mult, a fost nevoit să o rupă la fugă când a dat nas în nas cu animalul pe o alee.

Dacă pentru turişti o captură video cu ursul pe alee e un trofeu, locuitorii din Băile Tuşnad au ajuns la capătul disperării. Nu mai pot creşte animale domestice în gospodării, culturile agricole le sunt distruse, iar urşii le intră în case după mâncare.

Autorităţile locale au făcut zeci de sesizări pentru a limita numărul urşilor, dar acesta a crescut constant. Singura soluţie este înfiinţarea unui corp specializat care să-i hrănească şi să-i ţină departe de aşezări.

Anul trecut, în Harghita au fost 176 de cazuri de atacuri ale animalelor săbatice, din care 124 produse de urşi, restul de mistreţi şi lupi. În 2016, urşii au atacat şapte persoane care au necesitat internare din cauza rănilor grave. De la începutul anului, patru persoane au ajuns la spital sfâşiate de urs, zeci de animale au fost ucise şi zeci de hectare de culturi agricole distruse. În Harghita, sunt aproximativ 1400 de urşi bruni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite