Una dintre cele mai periculoase specii de furnici invadează Europa

Furnica poartă denumirea științifică Solenopsis invicta. Specia s-a răspândit în mare parte din Statele Unite, Mexic, Caraibe, China și Australia în ultimul secol.
Aceste insecte pot fi agresive atunci când sunt deranjate, iar înțepătura lor este dureroasă și poate provoca reacții alergice. Furnica poate de asemenea, dăuna culturilor și ecosistemelor locale. Cercetătorii au spus că au identificat 88 de cuiburi de furnici roșii de foc răspândite pe cinci hectare lângă orașul Siracuza din Sicilia, Italia.
„S. invicta este una dintre cele mai rele specii invazive. Se poate răspândi alarmant de repede”, a spus autorul principal al studiului, Mattia Menchetti, cercetător la Institutul de Biologie evoluționistă în Spania. „Găsirea acestei specii în Italia a fost o mare surpriză, dar știam că această zi va veni”, a spus Menchetti. În timp ce furnicile roșii de foc fuseseră descoperite în produse importate în Spania, Finlanda și Țările de Jos, o colonie nu fusese niciodată confirmată înainte de acest studiu, au explicat autorii. Coloniile au fost găsite într-o zonă suburbană din Siracuza. Nu era clar cum sau când au ajuns furnicile de foc acolo. Cercetătorii cred că insectele trebuie să fi ajuns la un punct de tranzit cu o mulțime de oameni, cum ar fi portul orașului. Localnicii le-au spus oamenilor de știință că înțepăturile de furnici au crescut din 2019. Studiul a sugerat că vântul ar fi putut transporta furnicile regine zburătoare.
Analiza genetică a furnicilor a arătat că acestea s-au răspândit probabil din Statele Unite sau China, unde Solenopsis invicta este, de asemenea, o specie invazivă.
Furnicile s-ar putea împrăștia în curând în toată Europa, au avertizat cercetătorii. 7% din continent, inclusiv zone urbane mari precum Barcelona, Roma, Londra și Paris, are o climă potrivită pentru specie, conform unui model realizat de către autorii studiului.
Speciile invazive costă lumea cel puțin 423 de miliarde de dolari în fiecare an pe măsură ce conduc extincțiile de plante și animale, amenință securitatea alimentară și exacerbează catastrofe ecologice, conform unui raport al Națiunilor Unite, lansat săptămâna trecută.
Un articol de Arina Delcea