Un val de căldură persistă în întreaga lume. Temperaturile ating valori record

Canicula in lume
Canicula in lume
16 iulie 2023, 09:23

Italia, de la nord la sud, se confruntă cu un val de căldură cu temperaturi record aşteptate în următoarele câteva zile, transmite Agerpres.

Duminică, 16 oraşe din întreaga ţară sunt plasate în alertă roşie, temperaturile urmând să atingă 36/37 de grade Celsius de la Roma la Bologna, înainte de un vârf de temut la începutul săptămânii viitoare.

Centrul meteorologic italian a declarat că se teme de „cel mai intens val de căldură din această vară, dar şi unul dintre cele mai intense din toate timpurile”.

Nordul peninsulei nu va fi cruţat, marţi fiind aşteptate temperaturi de 38 de grade Celsius la Milano.

În Germania, cele mai ridicate temperaturi de sâmbătă au fost măsurate în oraşul bavarez Mohrendorf-Kleinseebach (37,9 de grade Celsius). Alte 35 de grade Celsius au fost înregistrate la Berlin şi 34 de grade Celsius la Munchen.

În Franţa, ministrul agriculturii, Marc Fesneau, a fost aspru criticat sâmbătă, în special de paleoclimatologul Valerie Masson-Delmotte, pentru că a declarat că temperaturile au fost „destul de normale pentru o vară”.

Iunie a fost a doua cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată în Franţa, iar mai multe departamente se află de marţi sub alertă portocalie de caniculă.

Şi Grecia este afectată de caniculă, care a obligat autorităţile să închidă Acropole din Atena în în orele cele mai fierbinţi ale zilei de duminică, pentru a treia zi consecutivă, când temperaturile ar putea atinge 41 de grade Celsius în întreaga ţară.

Echipele Crucii Roşii desfăşurate la poalele Acropolei au intervenit de „zeci de ori” pentru a acorda ajutor vizitatorilor care s-au simţit rău în ultimele zile.

În Spania, un nou val de căldură este aşteptat între luni şi miercuri, după un scurt răgaz în weekend, după o săptămână în care temperaturile au depăşit 40 de grade Celsius în Andaluzia (sud) şi în Insulele Canare.

Africa de Nord este de asemenea afectată. În Maroc, un nou val de căldură este anunţat până marţi, cu temperaturi care variază între 37 şi 47 de grade Celsius în mai multe provincii, potrivit Direcţiei Generale de Meteorologie (DGM).

În Asia, mai multe provincii din sudul şi sud-estul Chinei se vor confrunta cu temperaturi ridicate în weekend, care vor atinge 35-40 de grade Celsius, potrivit Observatorului Meteorologic Central. În unele părţi din nord-vest, unele oraşe ar putea depăşi chiar 40°C.

În Japonia, autorităţile au făcut apel la populaţie să dea dovadă de prudenţă, întrucât se aşteaptă ca temperaturile să atingă 39 de grade Celsius în estul ţării duminică şi luni, potrivit meteorologilor locali.

De cealaltă parte a globului, sudul Statelor Unite se topeşte de căldură: zeci de milioane de americani, din California până în Texas, au fost supuşi unor temperaturi periculos de ridicate, care ar urma să atingă cote maxime în weekend.

La Phoenix, o metropolă din Arizona, în sud-vestul Statelor Unite, s-au înregistrat aproape 44 de grade Celsius sâmbătă, a 16-a zi consecutivă cu temperaturi maxime de peste 43 de grade Celsius, iar meteorologii se aşteaptă ca mercurul să ajungă la 46 de grade Celsius.

În California, în Valea Morţii – unul dintre cele mai fierbinţi locuri de pe Pământ – sunt aşteptate duminică noi vârfuri de temperatură, care ar putea atinge 54 de grade Celsius, după ce sâmbătă, la prânz, s-au înregistrat 48 de grade Celsius.

În sudul statului, pompierii americani se luptă de vineri cu mai multe incendii foarte violente, care au devastat peste 1.214 hectare şi au dus la evacuarea populaţiei.

Fumul incendiilor din Canada, unde peste 500 de focare sunt scăpate de sub control, provocase deja în luna iunie mai multe episoade de poluare atmosferică puternică în nord-estul Statelor Unite.

În Iordania, cuprinsă de un val de căldură care a depăşit 40 de grade Celsius în unele regiuni, serviciile de urgenţă se luptă cu incendiile din pădurile din Ajloun (nord).

La nivel mondial, iunie a fost cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată, potrivit agenţiei europene Copernicus şi agenţiilor americane NASA şi NOAA.

Apoi, prima săptămână întreagă a lunii iulie a fost, la rândul ei, cea mai caldă înregistrată vreodată, potrivit datelor preliminare ale Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM).

Potrivit experţilor, emisiile de gaze cu efect de seră cresc intensitatea, durata şi rata de recurenţă a valurilor de căldură.

Căldura este unul dintre cele mai mortale fenomene meteorologice, a precizat OMM. Vara trecută, numai în Europa, temperaturile ridicate au provocat peste 60.000 de decese, potrivit unui studiu recent.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă