Un document secret de la Pentagon dezvăluie că prioritățile militare ale SUA se centrează pe China. Amenințările Rusiei sunt lăsate pe seama europenilor
Prioritățile militare ale Statelor Unite se reorientează spre China, se arată într-un document secret al Pentagonului, care a ajuns la Washington Post. În Ghidul strategic al Apărării Naționale, care a fost distribuit la jumătatea lunii martie în toate birourile departamentului american al apărării, mai scrie și că este puțin probabil ca SUA să ofere un sprijin major sau chiar deloc Europei în cazul unei agresiuni a Rusiei.
Documentul semnat de Pete Hegseth menționează că Washingtonul intenționează să îi preseze pe aliați să cheltuiască mai mult pentru apărare pentru ca NATO să preia sarcina principală de apărare a Europei, cu un sprijin militar american diminuat.
Șeful Pentagonului se află într-un turneu în țările partenere din Asia Pacific și declarațiile lui Pete Hegseth de la începutul acestui turneu par să întărească cele cuprinse în documentul secret de 9 pagini al Departamentului american al Apărării.
Secretarul Apărării, Pete Hegseth: Facem tot ce ne stă în putinţă să evităm un conflict cu China comunistă. Noi nu căutăm nici un conflict, dar politica noastră de descurajare va fi puternică şi vom poziţiona trupele în consecinţă. De aceea merg în Guam (n.r. teritoriu american din Indo-Pacific), la prietenii noştri din Japonia şi Filipine. Ne poziţionăm, ne întâlnim cu comandanţii militari din zonă ca să înţelegem aria de responsabilitate. Vorbim cu prieteni şi aliaţi şi nimic nu e mai bine când vezi trupele în acţiune.
Ghidul semnat de Pete Hegseth este de fapt o planificare a forțelor militare luând în considerare doar un potențial conflict cu Beijingul, lăsând amenințarea de la Moscova, în mare parte, pe seama aliaților europeni. Strategia interimară prevede însă sprijinul pentru Europa prin descurajarea nucleară a Rusiei.
Secretarul Apărării, Pete Hegseth: Manevrele Chinei pot fi oricând repetiţia pentru un atac. Repetiţii, exerciţii, campanii în şi în jurul primului lanţ de insule nu înseamnă că e pregătirea pentru un atac. Suntem aici ca să descurajăm, suntem aici să arătăm forţa noastră şi a aliaţilor noştri şi asta include asigurarea că forţele americane sunt evidente. Deci, noi nu vrem deloc un conflict.
Asta înseamnă, potrivit documentului, creșterea prezenței trupelor americane în zonă, inclusiv cu submarine și armament sofisticat de ultimă generație capabil să distrugă fortificații și ținte subterane. Planul solicită, de asemenea, îmbunătățirea apărării locațiilor trupelor americane în Indo-Pacific, generarea de stocuri pre-poziționate și îmbunătățirea logisticii.
În Marea Chinei de Sud, unde au loc manevre militare comune ale Statelor Unite, Japoniei și Filipine, tensiunea este în creștere.
Cu două zile înainte de vizita șefului Pentagonului în zonă, China a ridicat două bombardiere strategice deasupra unei formațiuni nisipoase revendicată de Filipine.
Încă de la începutul anului, China și-a intensificat manevrele în jurul Taiwanului, făcând puterea de la Taipei să denunțe acțiunile Beijingului în zonă. Dar ultimele declarații ale Washingtonului au generat un răspuns al Beijingului.
Guo Jiakun, purtător de cuvânt al MAE chinez: Sfătuim SUA să nu folosească propria-i logică hegemonică faţă de China, să nu privească relaţia China-SUA prin prisma mentalităţii Războiului Rece şi să nu controleze şi să suprime China în numele unei competiţii strategice şi să nu sprijine independenţa Taiwanului şi acţiunile separatiste.