Un bronz pentru gimnasta Ana Maria Bărbosu și pentru România, un punct de reper în istoria Tribunalului de Arbitraj Sportiv și în istoria Jocurilor Olimpice
„Suntem încântați să anunțăm decizia istorică CAS OG 24/15, pronunțată astăzi de Divizia Ad Hoc a Tribunalului de Arbitraj Sportiv, prin care clientei noastre Ana Maria Bărbosu i s-a acordat medalia de bronz în finala Jocurilor Olimpice la exercițiul la sol feminin. Această decizie revoluționară marchează, după cunoștințele mele, prima dată în istoria Jocurilor Olimpice când TAS a realocat o medalie de la un atlet la altul”, a transmis, sâmbătă seara, avocatul Sabin Gherdan, specializat în litigii sportive.
La caz au mai lucrat avocații Călina Tejan și Raul Ștefan Celmare.
Anunțul postat pe contul profesional al lui Sabin Gherdan a adunat imediat peste 100 de reacții din mediul juridic și nu numai, inclusiv de la cadre didactice ale Universității Babeș-Bolyai, dar și de la profesioniști din alte medii.
Sabin Gherdan a fost direct preocupat de existența unui Tribunalul Român de Arbitraj Sportiv, înființat abia anul trecut și lansat anul acesta. Tribunalul are finalizate până acum două dosare. Tribunalul Român de Arbitraj Sportiv este o entitate independentă, care își propune să devină principala alternativă de soluționare a disputelor din dreptul sportului.
“A fost o onoare să reprezint Federația Română de Gimnastică și pe sportivele Ana Maria Barbosu și Sabrina Mâneca-Voinea în fața Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, alături de colegii mei Călina Tejan și Sabin Gherdan”, a transmis, la rândul său, avocatul Raul Ștefan Celmare.
“Prezenta hotărâre va ramâne ca un punct de reper în istoria Tribunalului de Arbitraj Sportiv și a Jocurilor Olimpice”, a notat el.
“De asemenea, țin să le felicit în mod deosebit pe sportivele Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea-Mâneca care au ocupat locurile 3, respectiv 4 în finala de gimnastica la sol din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024”, a adăugat reprezentantul legal.
Audierile s-au desfășurat sâmbătă, pe parcursul a 8 ore intense.
Argumentele avocaților români au fost multiple, reliefând lacune în procedurile de arbitraj.
S-a mers pe argumentul principal al timpului depășit pentru depunerea unei contestații de către antrenoarea gimnastei din Statele Unite, timp depășit cu 4 secunde. De altfel, Ana Maria Bărbosu a și declarat că în momentul manifestării bucuriei ei, cu steagul României în brațe, urmărea tabela cu clasamentul și nu își amintea să fi văzut nicio mențiune a vreunei contestații în curs de analizare, așa cum se afișează de obicei.
De asemenea, potrivit unor surse, în imagini nu a fost surprins momentul în care antrenoarea Cecile Landi a sportivei Jordan Chiles ajunge lângă masa arbitrelor pentru a depune contestație, dreptul său exclusiv.
Tribunalul de Arbitraj Sportiv a decis fără echivoc restabilirea clasamentului inițial, cu Ana Maria Bărbosu pe locul al treilea, Sabrina Mâneca-Voinea pe locul al patrulea și Chiles pe 5. Federația Internațională de Gimnastică a reacționat imediat, „în conformitate cu decizia”.
Purtătorul de cuvânt al Federației Internaționale, Meike Behrensen, a declarat într-un e-mail pentru agenția Associated Press că „Realocarea medaliilor este responsabilitatea Comitetului Olimpic Internațional”.
Potrivit unor informații din cursul audierilor de sâmbătă, având în vedere și puținele precedente, echipa română de avocați se aștepta ca partea americană să accepte o tranșare amiabilă a întregii situații, cu soluția care ar fi mulțumit pe toată lumea: toate cele sportive să primească medalia de bronz.
Dar Tribunalul de la Lausanne a respins din start o asemenea soluție.
De altfel, în mod clar, o acceptare a depășirii timpului de depunere a unei contestații implica direct anularea demersului, anularea rezultatului său, deci o notare a Anei Maria Bărbosu peste cea a gimnastei din Statele Unite. O jumătate de măsură nu putea fi aplicată. Este cel mai probabil calculul nu doar matematic, ci și juridic și moral al deciziei finale a TAS.