Ultima ședință a guvernului Barnier. Președintele Macron ar putea nominaliza joi un nou premier
În Franța a avut loc ultimul Consiliu de miniștri cu echipa demisionară a premierului Michel Barnier. După mai multe întâlniri cu liderii partidelor politice, președintele Emmanuel Macron a anunțat că l-ar putea nominaliza, mâine, pe viitorul prim-ministru. Între timp, Consiliul de miniștri a studiat proiectul unei «legi speciale» care să permită funcționarea țării și anul viitor, până când va fi votat un nou buget.
Guvernul condus de Michel Barnier a rezistat doar trei luni și a fost înlăturat prin moțiune de cenzură. Acum demisionar, a participat la ultima reuniune a Consiliului de miniștri de la Palatul Élysée. Se caută în continuare soluții pentru a formă o majoritate stabilă care să guverneze Franța.
Maud Bregeon, purtătoare de cuvânt a guvernului: El a insistat, de asemenea, asupra faptului că în prezent nu există o bază mai largă decât cea existentă astăzi și că, prin urmare, a rămas să se vadă dacă unii erau pregătiți pentru a lărgi această bază sau pentru a conveni asupra unui principiu de non-cenzură.
La ultima reuniune cu partidele politice de la care au lipsit extremele, adică Franța Nesupusă, extremă stânga, și Reuniunea Națională, extremă dreapta, a fost avansat un termen de 24 de ore până când s-ar putea află cine îi va lua locul lui Michel Barnier.
Maud Bregeon, purtătoare de cuvânt a guvernului: Președintele Republicii nu a oferit nicio indicație cu privire la intervalul de timp al viitoarei sale alegeri. Ceea ce vă pot spune pur și simplu și ceea ce știți este că Președintele Republicii, adică rolul său, este garantul instituțiilor și în acest context, el caută în mod evident o soluţie de stabilitate.
Proiectul «Legii speciale» care s-a discutat în Condiliul de miniștri va permite o serie de alocări bugetare pentru anul viitor care să țînă cont de bugetul din 2024, până când va fi votat noul buget.
Laurent Saint-Martin, Ministru Delegat pentru Buget și Conturi Publice: Este un proiect de lege care, în primul rând, autorizează temporar guvernul să continue colectarea impozitelor și taxelor existente până la votul asupra legii finanțelor pentru anul respectiv, care, prin urmare, nu permite reînnoirea măsurilor fiscale care expiră la sfârșitul anului 2024 și care nu permit indexarea scării impozitului pe venit în funcție de inflație.
Proiectul «legii speciale» va fi examinat săptămâna viitoare de Adunarea Națională și de Senatul Franței.