Uleiul de măsline a înregistrat o creștere a prețului de 100%, în Spania. Principala cauză este seceta prelungită care a făcut ca producția să scadă la jumătate
Anul trecut o sticlă de ulei de măsline costa în jur patru euro. Acum însă litrul de ulei de măsline în supermarketuri se apropie de 10 euro, dublu față de anul trecut. Principala cauză este seceta prelungită care a făcut ca producția de măsline să scadă la jumătate.
În schimb, uleiul de floarea soarelui a scăzut de la 3,5 la 1,5 euro. Așa că mulți spanioli și-au schimbat obiceiurile de consum.
Scumpirea uleiului de măsline afectează și alte sectoare de producție. Fabricile de conserve înregistrează pierderi uriașe.
Juan Vicente Alvarez, director fabrică de conserve: Dacă prețul se menține, estimăm că vor scădea vânzările cu 50 la sută. Acum facem pentru Germania un produs cu ulei de măsline organic virgin, și dintr-o comandă de 100.000 ne-au scăzut-o la 40.000.
Spania este lider în producția de ulei de măsline asigurând 70% din necesarul de pe piața europeană și 45% la nivel mondial, cu peste 2,75 de milioane de hectare cultivate. Jumătate de recoltă însă a fost compromisă, criza generată de secetă ar putea afecta și piețele internaționale.