UE trage cu ochiul la Suedia pentru a-și rezolva deficitul de soldați

Suedia-NATO/Profimedia Images
17 iulie 2024, 10:30

Bine ați venit la Tegeluddsvägen 29A, un bloc de birouri de la marginea Stockholmului și o destinație obligatorie pentru oficialii europeni din domeniul apărării care încearcă să afle cum să aducă mai mulți oameni în armată, scrie POLITICO.

Acest centru de testare în vederea recrutării, împreună cu alte două din Göteborg și Malmö, va examina 110.000 de adolescenți în acest an, îi va convoca pe aproximativ un sfert dintre aceștia pentru examene fizice și psihice și apoi îi va recruta pe cei mai potriviți pentru a servi între nouă și 15 luni în armată – indiferent dacă vor sau nu.

Este un model menit să refacă efectivele unei armate suedeze golite după sfârșitul Războiului Rece. Liderii țării au fost forțați să facă un pas înapoi după ce Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în urmă cu un deceniu, arătând că o amenințarea vine din nou din est.

Este un sistem care atrage atenția în marile capitale europene, inclusiv Berlin, Londra și Amsterdam, unde oficialii se străduiesc să găsească modalități de a-și consolida propriile forțe epuizate.

Ministrul suedez al apărării, Pål Jonson, a subliniat valoarea conscripției într-o serie de discursuri recente.

„Conscripția este o condiție prealabilă de bază pentru creșterea continuă a forțelor armate”, a declarat el în timpul unei sesiuni parlamentare recente la Stockholm. „Nevoile organizației noastre militare nu pot fi satisfăcute doar cu personal angajat”.

Numărul recruților încorporați în armata suedeză s-a dublat, ajungând la aproximativ 8.000 în acest an, de la 4.000 în 2017, când serviciul militar obligatoriu fără deosebire de gen a fost reintrodus după o pauză de șapte ani. Guvernul a declarat că dorește să crească acest număr la 10.000 pe an pe termen scurt, în timp ce designul sistemului pare să permită extinderea dincolo de această cifră, dacă este necesar.

Aceasta se bazează pe cei 14.850 de angajați cu normă întreagă din armata suedeză.

Bun venit în armată

Această schimbare a provocat un cutremur într-o societate care nu a mai purtat un război de peste 200 de ani. Împreună cu recenta aderare a Suediei la NATO, reînceperea serviciului militar a implicat o reorientare mentală serioasă pentru adolescenții care nu vedeau neapărat alimentarea cu combustibil a avioanelor de luptă sau lucrul în bucătăria unui submarin ca făcând parte din planurile lor de carieră.

Recent, un flux constant de tineri de 18 ani cu aspect nervos se apropia de treptele de pe Tegeluddsvägen 29A; unii erau singuri, alții însoțiți de părinți la fel de nervoși.

Nils David Palmaeus, care călătorise în acea dimineață dintr-un oraș aflat la est de Stockholm, a declarat că dorea să servească ca recrut în nordul arctic al Suediei.

„Ar fi o provocare și o experiență nouă”, a spus el. „Toată viața mea am trăit în sud și vreau să văd cum este viața în munți”.

Isabella van Leeuwen, o aspirantă la postul de însoțitor de bord, a spus că nu este la fel de entuziasmată.

„Trebuie să încep să lucrez și să aplic pentru programe educaționale”, a spus ea. „Nu vreau să fiu în armată pentru un an sau mai mult”.

Tinerii din alte state europene ar putea urma în curând pașii acestor adolescenți suedezi.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a vizitat Tegeluddsvägen acum câteva săptămâni.

„Avem nevoie de bărbați și femei tineri și bine motivați pentru a ne apăra țările dacă este nevoie de ei”, a declarat el reporterilor la Stockholm. „Am auzit multe despre abordarea suedeză și o apreciez. Abordarea voastră include o forță de rezervă puternică și am văzut în Ucraina că acest lucru este important”.

La 12 iunie, Pistorius a propus, ca „prim pas”, un serviciu militar selectiv axat pe voluntari.

Planul Pistorius, care este în prezent studiat de parlamentari și de partenerii de coaliție ai ministrului, va cere tuturor bărbaților în vârstă de 18 ani – planificatorii anticipează 400.000 anual – să completeze un chestionar. Din acest total, aproximativ 40.000 vor fi aleși pentru a fi supuși unui examen medical, iar 10.000 vor fi ulterior autorizați pentru antrenamentul de bază.

Oficiali olandezi au fost, de asemenea, trimiși la Tegeluddsvägen, în timp ce o succesiune de foști oficiali de top din Marea Britanie, inclusiv fostul șef al agenției de informații externe MI6, au subliniat ceea ce ei consideră a fi avantajele sistemului suedez.

V-a sosit ceva în plic

Sistemul suedez de recrutare începe cu un chestionar trimis tuturor tinerilor de 18 ani (bărbați și femei), în care sunt întrebați despre sănătate, educație, personalitate, cazierul judiciar și atitudinea față de serviciul militar.

Dacă militarilor le place sunetul răspunsurilor și nu există probleme de sănătate, adolescentul va fi chemat la testare. Oricine refuză să răspundă riscă o amendă sau închisoarea.

În același timp, toată lumea este bombardată cu o campanie de informare care subliniază beneficiile serviciului militar pentru dezvoltarea personală și pentru strategia de apărare a întregii societăți, cunoscută sub numele de „apărare totală”.

„Apărarea totală a Suediei există pentru a ne proteja democrația, interesele și dreptul de a trăi așa cum ne dorim”, se arată într-o broșură oficială. „În calitate de recrut, aduceți o contribuție inestimabilă Suediei, deoarece contribuiți la asigurarea acestei libertăți”.

Oricine este chemat pentru testare la Tegeluddsvägen 29A, începe cu un examen de aptitudini mintale, care durează o oră. Fără telefoane.

Cei care nu trec testul – merg acasă. Cei care îl trec – sunt supuși unui test de rezistență pe o bicicletă de exerciții și unui test de forță pe un așa-numit aparat Isokai – un fel de halteră.

După toate acestea, candidații au o conversație aprofundată cu un psiholog și dau o serie de teste de auz și vedere. În acel moment, testele sunt finalizate, iar potențialul recrut se îndreaptă spre casă pentru a aștepta să vadă dacă recrutorii decid să îl plaseze în treimea care va servi sau în cele două treimi care vor fi eliminate.

Oricine spune că nu dorește să fie mobilizat ar putea fi luat în considerare (deși nu există nicio garanție că acesta va fi cazul).

Recrutorii au o gamă largă de posturi de ocupat: au nevoie de jucători de echipă rezistenți care să se antreneze ca infanteriști în Arctica, de sportivi care să se desfășoare ca scafandri sub Marea Baltică, de tehnicieni flexibili care să repare motoare de toate tipurile și de navigatori cu sânge rece pentru a se asigura că navele marinei ajung unde trebuie.

Cei judecați ca având potențial de conducere vor servi 15 luni la comanda altor recruți. Recruții de rând vor servi doar nouă luni.

În afara centrului de recrutare, adolescentul Palmaeus a declarat că partea cea mai grea a zilei de testare a fost că a durat atât de mult și că l-a epuizat.

Dar „avem nevoie de putere militară, mai ales în aceste vremuri”, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite