UE și Ucraina au convenit la Kiev asupra unui armistițiu necondiționat de 30 de zile, susținut de Donald Trump, care cere: Terminaţi acest război!
Liderii Ucrainei și ai Uniunii Europene au convenit sâmbătă asupra unui armistițiu necondiționat de 30 de zile, începând cu 12 mai, cu sprijinul președintelui american Donald Trump, amenințându-l pe președintele Vladimir Putin cu noi sancțiuni „masive” dacă nu se conformează. Anunțul a fost făcut de liderii Marii Britanii, Franței, Germaniei, Poloniei și Ucrainei după o întâlnire la Kiev, în timpul căreia au avut o convorbire telefonică cu Donald Trump.
O propunere de încetarea a focului pentru 30 de zile, foarte clară, este pe masa acum, a subliniat premierul britanic, la finalul summitului Coaliției voinței găzduit de Kiev.
Liderii europeni i-au transmis un ultimatum lui Vladimir Putin: semnează un armistițiu necondiționat până luni sau se confruntă cu sancțiuni sporite și transferuri de arme către Ucraina.
Liderii Marii Britanii, Franței, Germaniei și Poloniei, împreună cu Volodimir Zelenski, l-au apelat telefonic pe Donald Trump înainte de a face anunțul. Trump și administrația să au declarat că un armistițiu de 30 de zile ar putea fi primul pas către un acord de pace durabil, iar liderul de la Casa Albă a cerut imperativ ambelor părți să ajungă la un acord.
Donald Trump: Am un mesaj pentru ambele părţi: Terminaţi acest război! Pierdem 5000 de soldaţi pe săptămână. Ruşi şi ucraineni şi alţi oameni. Şi vă spun, terminaţi acest război stupid.
Ucraina a declarat că este pregătită să implementeze un astfel de armistițiu, dar Rusia a refuzat până acum, spunând că vă face acest lucru doar dacă toate livrările de arme occidentale către Ucraina ar fi oprite.
Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului: Această temă a fost de mult timp promovată de partea ucraineană. Și imediat ce a fost avansată de administrația americană, a fost susținută de președintele Puțin, cu rezerva că este foarte dificil să se discute acest lucru în detaliu dacă nu se găsesc răspunsuri la numeroasele nuanțe legate de noțiunea de armistițiu.
Kremlinul a acuzat țările europene că au făcut declarații contradictorii și conflictuale, relatează Interfax, după ce liderii europeni au susținut un plan al SUA de încetare a focului de 30 de zile în Ucraina și au amenințat Rusia cu sancțiuni „masive” dacă nu se conformează.
La evenimentul de la Kiev a participat prin videoconferință și președintele interimar al României. Într-o postare pe Facebook, Ilie Bolojan a anunţat că toți liderii au susținut propunerea instituirii unui armistițiu total și necondiționat, pentru 30 de zile, în Ucraina, precum și necesitatea menținerii presiunii asupra Rusiei, inclusiv prin noi sancțiuni, în cazul nerespectării încetării focului.
De asemenea, a fost subliniat rolul esențial al Statelor Unite și cooperarea strânsă cu acest aliat strategic, a precizat președintele interimar. Și a adăugat că este în interesul României să se ajungă cât mai rapid la o pace durabilă și justă în Ucraina.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat sâmbătă propunerea făcută de mai mulți lideri europeni aflați la Kiev cu privire la o ”încetare a focului completă și necondiționată pentru 30 de zile” în Ucraina, transmit DPA, Reuters și AFP.
”Mingea este acum în terenul Rusiei. Suntem pregătiți să menținem presiunea puternică asupra Rusiei și să impunem sancțiuni usturătoare suplimentare în cazul unei încălcări a încetării focului”, a declarat șefa executivului comunitar, la Bruxelles.
La rândul său, președintele Consiliului European, Antonio Costa, a scris într-o postare pe X: ‘‘Din Noua Zeelandă și Australia până în Canada, împreună cu națiunile europene, o Coaliție a voluntarilor s-a unit pentru a ajuta Ucraina să se apere și să caute pacea”.
”Susținem puternic propunerea de încetare necondiționată a focului pentru 30 de zile în Ucraina, care ar putea deschide calea pentru discuții de pace semnificative”, a adăugat el.
Cancelarul german Friedrich Merz, președintele francez Emmanuel Macron, premierii britanic Keir Starmer și polonez Donald Tusk, aflați sâmbătă la Kiev, i-au propus Moscovei o încetare a focului completă și necondiționată pentru 30 de zile, începând de luni.
Uniunea Europeană și SUA au impus deja mai multe pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, după ce aceasta a lansat în februarie 2022 o agresiune militară ilegală, nejustificată și neprovocată împotriva Ucrainei.