UE își depășește obiectivele de energie regenerabilă. Producția de energie eoliană și solară a crescut semnificativ

4 iunie 2024, 09:11

Vara aduce vești bune pentru piața de energie regenerabilă din Europa. Producția de energie eoliană și solară a crescut semnificativ în ultimii patru ani. Datele publicate de think tank-ul Ember și analizate de economedia.ro arată că producția de energie eoliană și solară în Uniunea Europeană a crescut cu aproape jumătate din 2019 până în anul trecut.

Această creștere masivă a înlocuit o cincime din energia pe bază de combustibili fosili. În 2019, UE și-a stabilit un obiectiv ambițios: 45% din mixul energetic să fie din surse regenerabile până în 2030. Acum suntem pe drumul cel bun!

În acești patru ani, UE a extins considerabil capacitatea de energie regenerabilă pentru a-și atinge obiectivele climatice și a renunța la combustibilii din Rusia. Capacitatea de energie eoliană a crescut cu 31%, ajungând la 219 gigawați în 2023, iar capacitatea de energie solară s-a dublat, atingând 257 gigawați.

Aceste investiții au dus la o scădere record a utilizării cărbunelui și gazelor. În 2023, ponderea energiei regenerabile în mixul de electricitate al UE a fost de 44%, față de 34% în 2019.

Totodată, energia pe bază de combustibili fosili a scăzut la 32,5%, față de 39% în 2019. Este un progres care trebuie aplaudat de către noi, toți europenii.

Germania și Spania sunt liderii acestei transformări. Germania a fost responsabilă pentru 22% din creșterea totală a energiei eoliene și solare în UE, iar Spania a contribuit cu 13%. Mai mult de jumătate din statele membre UE și-au dublat capacitatea de energie regenerabilă. Acest progres impresionant arată angajamentul UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. Extinderea energiei regenerabile nu doar că reduce dependența de combustibilii fosili, dar și contribuie semnificativ la combaterea schimbărilor climatice.

Europa demonstrează că trecerea la energia regenerabilă nu este doar posibilă, ci și benefică pentru mediu și economie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite