EXCLUSIV Detalii şocante despre incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ. Focul a transformat salonul într-un cuptor cu 1.000 de grade Celsius

14 mai 2025, 23:00

Noi detalii șocante apar în cazul incendiului din 2020 de la Spitalul din Piatra Neamț. Pacienți și angajați au fost cuprinși de flăcări și practic nu au avut nicio șansă. Focul a transformat salonul într-un cuptor cu 1.000 de grade Celsius. În plus, lipseau procedurile și măsurile de protecție care puteau preîntâmpina dezastrul. Documentele judiciare consultate în exclusivitate de Știrile TVR arată și lipsa de pregătire a cadrelor medicale care interacționau cu bolnavii în timpul pandemiei de Covid.

Marius Popescu, jurnalist TVR: Experții susțin că momentele de maximă manifestare a focului au durat 60-70 de secunde, timp în care ar fi fost înregistrate temperaturi de peste 1000 de grade. Ei mai spun că, în aceste condiții, bolnavii prezenți în salonul 240 nu au avut vreo șansă de scăpare.

Expertizele realizate la cererea anchetatorilor arată că sursa focului a fost o lumânare, iar flăcările s-au extins rapid la echipamentul de protecție purtat de asistenta aflată în salon în momentul declanșării incendiului.

Și oxigenul cu care erau ventilați bolnavii a favorizat extinderea focului.

În dosar sunt inculpate două asistente, dar și Spitalul din Piatra Neamţ. Una dintre asistentele acuzate susține însă că dezastrul ar fi fost provocat de un scurtcircuit.

Adrian Cuculis, avocat: Nu spunem că nu era o practică creștină, însă nu era o practică concordantă cu normele ATI. Indiferent de ceea ce spun martorii, aceștia nu pot spune ceva peste expertizele care au avut loc în această speță.

Incendiul a scos la iveală lipsa măsurilor de protecţie

Cei care au intervenit prompt pentru a stinge focul s-au lovit de foarte multe probleme.

Hidranții interiori de la etajul doi, deși aveau verificarea în termen, aveau robinetul de deschidere blocat, fiind nefuncționali; pe holul etajului 2 aferent secției ATI fusese construit un perete de rigips, aproape pe toată lungimea holului, pentru realizarea unor circuite epidemiologice în contextul COVID, aspect care a îngreunat în unele momente acțiunea de evacuarea a paturilor cu pacienți, fiind necesară spargerea acestui perete în anumite locuri și înlăturarea unei uși de tip termopan construite în același scop. (Sursa: expertiză tehnică)

Un medic audiat de procurori a susținut că nu știe să fi existat proceduri clare privind ventilația în saloanele unde erau îngrijit bolnavii de COVID.

Iar experții au constatat că aerisirea salonului care a fost cuprins de flăcări se făcea numai prin ușa deschisă și prin ferestre.

Pentru cei care aveau rude internate au fost ore de groază, amestecate cu sentimentul de speranță că totuși va suna telefonul și vor primi o veste bună.

În acest dosar acuzațiile sunt de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă