Ucraina vrea să-şi exporte cerealele prin apele teritoriale ale României. Document consultat de Reuters
Scrisoarea, datată 18 iulie, a fost transmisă agenţiei ONU pentru transport maritim, Organizaţia Maritimă Internaţională.
În document se menţionează că executivul ucrainean „a decis să stabilească pe bază temporară o rută maritimă recomandată”. „Obiectivul este de a facilita deblocarea navigaţiei internaţionale în partea de nord-vest a Mării Negre”, se mai arată în scrisoarea semnată de ministrul ucrainean al Dezvoltării infrastructurii, Vasil Şkurakov.
În scrisoare este de asemenea precizat că această rută va trece prin zona economică exclusivă şi apele teritoriale ale României.
Moscova s-a retras din acordul ce permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor sigur pe Marea Neagră, acuzând că nu a fost respectată componenta înţelegerii ce prevedea înlesnirea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti.
Un efect al retragerii Rusiei din acest acord este creşterea primelor de risc pentru navele ce operează în porturile ucrainene, sau chiar refuzul societăţilor de asigurare de a încheia poliţe pentru aceste nave, precizează Reuters.
Astfel, societatea de asigurări Marsh a suspendat o facilitate de asigurare destinată cargourilor care navigau prin coridorul prevăzut în acord. De asemenea, primele de asigurare pentru riscul de război vor fi revizuite săptămânal de aceeaşi societate în cazul navelor care intră în Marea Neagră.
Se preconizează că valoarea primelor de asigurare percepute acestor nave va crește și mai mult.
Pe de altă parte, armatorii ar putea deveni tot mai reticenţi în a permite intrarea propriilor nave, fără acordul Rusiei, într-o zonă de război.
În plus, există şi riscul reprezentat de minele care plutesc în derivă pe Marea Neagră.
Sursa: Agerpres