Trump: SUA și Iranul, „discuții directe” cu privire la un posibil acord nuclear. Va fi o „zi foarte proastă pentru Iran” dacă dialogul nu va avea succes

8 aprilie 2025, 14:53 (actualizat 8 aprilie 2025, 19:40)

SUA și Iranul vor purta sâmbătă „discuții directe” cu privire la un posibil acord nuclear, afirmă președintele american Donald Trump, citat de BBC.

Întâlnirea a fost confirmată și de ministrul iranian de Externe, care a declarat că discuțiile vor fi „indirecte”, dar ar putea fi „atât o oportunitate, cât și… un test”.

Trump, care și-a retras unilateral țara dintr-un acord anterior cu Iranul în timpul primei sale președinții, a declarat că discuțiile vor fi la „nivel foarte înalt”. El a avertizat că va fi o „zi foarte proastă pentru Iran” dacă nu se va ajunge la un acord.

Luna trecută, președintele SUA a evocat perspectiva unei acțiuni militare împotriva Iranului după ce liderul suprem al acestuia, ayatollahul Ali Khamenei, a respins public oferta de discuții directe.

Trump a dezvăluit discuțiile după o întâlnire la Casa Albă cu Benjamin Netanyahu, care, de asemenea, a evocat anterior perspectiva de a ataca Iranul pentru a-l împiedica să dobândească arme nucleare.

Vorbind în Biroul Oval, Trump a spus: „Avem o întâlnire foarte importantă sâmbătă [cu Iranul] și vom trata direct cu ei… Și poate că se va încheia o înțelegere, ar fi grozav”.

Trump a declarat ulterior că Iranul ar fi în „mare pericol” dacă discuțiile nu ar avea succes, adăugând: „Iranul nu poate avea o armă nucleară, iar dacă discuțiile nu sunt încununate de succes, chiar cred că va fi o zi foarte proastă pentru Iran”.

Președintele nu a furnizat detalii suplimentare cu privire la discuții, inclusiv în ce stadiu se află acestea sau ce oficiali au fost implicați.

Ministrul iranian de Externe a confirmat că Washingtonul și Teheranul se vor întâlni în Oman pe 12 aprilie.

Abbas Araqchi a scris pe X: „Este o oportunitate cât şi un test. Mingea este în terenul Americii”.

În martie, Trump a trimis o scrisoare liderului iranian prin intermediul unui intermediar din Emiratele Arabe Unite, în care își exprima dorința de a negocia.

Această ofertă a fost respinsă de Iran, deși liderul său a semnalat disponibilitatea de a discuta un posibil acord cu SUA prin intermediul unei părți terțe.

Reducerea capacității Iranului de a construi arme nucleare a fost un obiectiv-cheie de politică externă pentru SUA și aliații săi timp de decenii.

În 2015, președintele de atunci, Barack Obama, a încheiat un acord cu Iranul prin care acesta își limita activitățile nucleare și permitea accesul inspectorilor internaționali în țară pentru a se asigura că instalațiile sunt utilizate exclusiv în scopuri civile și nu pentru producerea de arme.

În schimb, Iranul urma să fie scutit de sancțiunile care îi paralizau economia.

Acest acord a fost co-semnat de China, Franța, Germania, Rusia și Regatul Unit.

Cu toate acestea, în 2018, Trump a retras unilateral SUA din acord, pe care l-a criticat puternic în timpul primei sale campanii electorale.

În anii care au urmat, Iranul a încălcat din ce în ce mai mult termenii acestuia. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a avertizat Teheranul că a acumulat stocuri mari de uraniu îmbogățit, care poate fi utilizat la fabricarea bombelor nucleare.

În ultimele luni, Trump a evocat în mod repetat perspectiva negocierii unui nou acord cu Iranul, amenințând în același timp cu acțiuni militare în cazul în care nu se poate ajunge la un acord.

Israelul consideră că împiedicarea rivalului său, Iranul, să dobândească o armă nucleară este esențială pentru securitatea sa pe termen lung. În ultimele luni, Israelul ar fi luat în considerare lovirea instalațiilor sale de producție.

Anul trecut, Israelul a declarat că a lovit un amplasament nuclear iranian ca represalii pentru atacul anterior cu rachete al Iranului asupra Israelului.

Vorbind la Casa Albă, Netanyahu a declarat: „Noi și Statele Unite suntem unite în obiectivul ca Iranul să nu obțină niciodată arme nucleare.

„Dacă se poate face pe cale diplomatică într-un mod complet, așa cum s-a făcut în Libia, cred că ar fi un lucru bun”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite