Trump și riscul cătușelor la Casa Albă. Scenarii după condamnarea penală a fostului președinte american. Analiza specialiștilor în drept

31 mai 2024, 08:47 (actualizat 31 mai 2024, 09:33)

Marea întrebare care îl privește pe fostul preşedinte al Statelor Unite şi actual candidat la Casa Albă este ce urmează după această condamnare penală. Va ajunge Trump la închisoare direct de la Casa Albă, dacă va fi ales?

Răspunsul scurt este ”nu”. Condamnarea penală a fostului președinte Donald Trump pentru acoperirea ilegală a plății unor sume de bani către o vedetă porno nu va afecta campania sa pentru recucerirea Casei Albe, chiar dacă ar fi condamnat la închisoare înainte de alegerile din 5 noiembrie, relatează Reuters.

Constituția Statelor Unite impune doar ca președinții să aibă cel puțin 35 de ani și să fie cetățeni americani care au locuit în țară timp de 14 ani. Astfel, nici o condamnare penală și nici o pedeapsă cu închisoarea nu ar afecta eligibilitatea lui Donald Trump sau capacitatea sa de a deveni președinte. În teorie, Trump ar putea depune jurământul din închisoare dacă îl va învinge pe actualul președinte democrat Joe Biden în alegerile din 5 noiembrie.

Deși campaniile prezidențiale din închisoare nu sunt fără precedent în istoria SUA, un caz notabil fiind cel al socialistului Eugene Debs în 1920, situația lui Trump este diferită datorită profilului său politic semnificativ mai puternic.

Va ajunge Trump la închisoare?

Nu se știe încă ce sentință va impune judecătorul în cazul său. Fiind prima abatere a lui Trump pentru o infracțiune fără violență, este rar ca persoanele fără antecedente penale, condamnate doar pentru falsificarea unor registre contabile, să fie încarcerate în New York. Pedepse precum amenzi sau eliberare condiționată sunt mai frecvente. Pedeapsa maximă pentru infracțiunea de falsificare a registrelor contabile este de patru ani de închisoare, dar inculpații sunt de obicei condamnați la un an sau mai puțin.

CITEȘTE ȘI: Decizie istorică în SUA. Donald Trump, primul fost preşedinte găsit vinovat de un tribunal penal. El poate candida chiar dacă va fi condamnat la închisoare

Dacă ar fi pedepsit într-un mod mai grav decât la plata unei amenzi, Trump ar putea fi plasat în arest la domiciliu sau supus unui control judiciar, datorită complexității asigurării protecției sale de către Serviciul Secret.

Deși cazul banilor tăinuiți este considerat cel mai puțin important dintre cele patru urmăriri penale cu care se confruntă Trump, un verdict de vinovăție ar putea avea implicații asupra alegerilor. Sondajele de opinie arată că un verdict de vinovăție l-ar putea costa voturi într-un scrutin ce ar putea fi decis de doar câteva zeci de mii de voturi în statele cheie.

CITEȘTE ȘI: Casa Albă „respectă legea” şi „nu face niciun alt comentariu” referitor la verdictul în procesul Trump – Stormy Daniels

Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos realizat în aprilie, unu din patru republicani a declarat că nu l-ar vota pe Trump dacă ar fi găsit vinovat într-un proces penal, iar 60% dintre independenți au declarat că nu l-ar vota pe Trump dacă ar fi condamnat pentru o infracțiune.

Acuzarea a reușit să expună un caz complicat, care are implicații nu doar în istoria juridică, ci care atrage atenția inclusiv asupra unui plan de corupere a alegerilor din 2016, deci cu implicații electorale. Specialiștii în Drept nu se feresc să declare un rezultat greu de combătut, o ilustrare a esenței sistemului juridic american.

Meena Bose, profesor de Ştiinţe Politice, Universitatea Hofsra, New York: E greu să susții contrariul când ai un juriu care a dat verdictul în două zile. Verdictul rapid cred că este semnificativ și cred că indică faptul că va fi dificil, este dificil de contracarat. Nu-i așa? Adică, să fii condamnat, cum mai poți spune, ei bine, ‘a fost nedrept, ei sunt împotriva mea, este o conspirație’. Adică, poți face aceste acuzații, dar a fost un proces extins, este un juriu format din semenii tăi. Aceasta este, într-un fel, esența sistemului juridic american. Așadar, cred că este fără îndoială mult mai greu să faci campanie electorală ca fost președinte, candidat la președinție, care are o condamnare penală.

Jessica Levinson, profesor, Facultatea de Drept Loyola, Los Angeles: Acuzarea a fost capabilă să spună o poveste coerentă a ceea ce are cel mai mult sens aici. Ceea ce are cel mai mult sens este că Donald Trump a intrat practic într-o conspirație penală pentru a încerca să îngroape această poveste. Și anume, acuzațiile lui Stormy Daniels și urmarea înregistrării (discuția despre femei n.r.) de la Access Hollywood. Pentru ca alegătorii să nu audă ce avea ea de spus. Iar voi, juriul, ați auzit ce avea ea de spus. Cum credeți că ar fi fost primit acest lucru de alegători chiar înainte de a merge la urne?

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite