Trump: Discuţiile privind Ucraina „sunt pe calea cea bună”. Dacă SUA „iau în posesie” centrale nucleare şi electrice ucrainene, ar fi „cea mai bună protecţie şi sprijin posibile”

20 martie 2025, 06:29 (actualizat 20 martie 2025, 08:11)

Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări miercuri, după convorbirile avute cu Vladimir Putin, cu o zi înainte, apoi cu Volodimir Zelenski, miercuri dimineaţa, că discuţiile dificile în vederea unei încetări a focului în Ucraina sunt pe „calea cea bună”, relatează AFP.

Preşedintele american a avut o convorbire „fantastică” cu omologul său ucrainean, a declarat Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, o schimbare radicală de ton faţă de ostilitatea deschisă cu care a fost întâmpinat recent la Washington şeful statului ucrainean, notează AFP. Acesta a afirmat pe platforma X de un schimb „pozitiv, foarte substanţial şi sincer„.

Citind un comunicat de emis de Departamentul de Stat şi Casa Albă, Karoline Leavitt a insistat asupra faptului că Volodimir Zelenski, acuzat de ingratitudine de către anumiţi oficiali americani, i-a „mulţumit” de mai multe ori lui Donald Trump pentru acţiunea sa.

Karoline Leavitt, secretar de presă Casa Albă: Președintele Trump și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au avut o conversație telefonică fantastică. Președintele Trump l-a informat pe deplin
pe președintele Zelenski cu privire la conversația sa cu Putin și la principalele aspecte discutate. Preşedintele Zelenski a cerut sisteme de apărare aeriană suplimentare pentru a proteja civilii, în special sisteme de rachete Patriot. Iar preşedintele Trump a fost de acord să colaboreze cu el pentru a găsi ce este disponibil, în special în Europa. Cei doi lideri au fost de acord, de asemenea, asupra unui armistițiu parțial pe plan energetic. Echipele de specialiști se vor întâlni în Arabia Saudită În zilele următoare pentru a discuta extinderea armistițiului la zona Mării Negre, spre un armistițiu total. Informațiile și termenii de apărare pentru Ucraina vor continua sã fie partajate.

Tocmai am avut o convorbire foarte bună cu preşedintele Ucrainei Zelenski. A durat aproximativ o oră. (…) Suntem pe calea cea bună„, a scris Donald Trump pe reţeaua sa Truth Social.

„Preşedintele Zelenski a cerut sisteme de apărare antiaeriană (…) şi preşedintele Trump a fost de acord să lucreze cu el pentru a vedea ce este disponibil, în special în Europa”, a spus Karoline Leavitt. Ea a menţionat în special sistemele Patriot şi a adăugat că „schimbul de informaţii militare pentru apărarea Ucrainei va continua”.

CITEȘTE ȘI: Zelenski: Am acceptat propunerea de încetare necondiționată a focului. Trump va ajuta Ucraina să procure sisteme de apărare

Statele Unite au suspendat temporar ajutorul militar şi schimbul de informaţii până când Kievul a acceptat o propunere americană de încetare totală a focului timp de 30 de zile, pentru care Donald Trump nu a reuşit, totuşi, să-l mobilizeze pe Vladimir Putin.

Preşedintele american sugerează de acum ca Statele Unite să ia „în posesie” centrale nucleare şi electrice ucrainene, care „ar constitui cea mai bună protecţie şi sprijin posibile„.

Au fost probabil cele mai substanţiale discuţii de până acum, a catalogat Volodimir Zelenski apelul, într-un briefing online cu jurnaliştii.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Atmosfera a fost bună, suficient de detaliată. Am discutat despre pașii următori, cererile de încetare parțială a focului. Am primit semnale din partea americană
că vor fi implicate, cel mai probabil, încetarea focului asupra energiei, iar asta înseamnă că nu se vor efectua lovituri asupra infrastructurii energetice din ambele țări, precum și infrastructura civilă.
Aici i-am spus președintelui Trump că infrastructura civilă este un concept foarte cuprinzător. Am convenit că vom face tot ce depinde de noi pentru a pregăti o listă de obiecte pe care le considerăm prioritare
și ce considerăm infrastructură civilă.

Pe lista obiectivelor protejate în cadrul unei încetări temporare a focului s-ar putea afla căi ferate şi infrastructura portuară. Cat despre acordul privind mineralele rare ale Ucrainei:

Karoline Leavitt, secretar de presă Casa Albă: Acum ne concentrăm pe un acord de pace pe termen lung. Acum suntem în acel loc în care vorbim despre asta. Așadar, am depășit cadrul acordului economic privind mineralele și ne uităm la o încetare a focului de durată.

Multe întrebări de fond rămân fără răspuns după aceste două convorbiri telefonice purtate de Donald Trump, care nu mai vorbeşte despre încheierea războiului imediat, aşa cum spunea în campania electorală.

Printre acestea: viitorul ajutorului occidental acordat Ucrainei, Vladimir Putin cerând încetarea acestuia, sau o eventuală „împărţire” teritorială menţionată recent de preşedintele american, ceea ce îngrijorează Kievul.

Duminică, la Jeddah, în Arabia Saudită, este programată o nouă rundă de discuţii americano-ruse. O delegaţie a Kievului se va întâlni cu oficialii de la Washington tot în Arabia Saudită, în zilele urmatoare, pentru discutarea detaliilor tehnice, dar şi despre extinderea încetării focului la Marea Neagră, a detaliat secretarul de stat, Marco Rubio.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite