Trump dezvăluie că a vorbit cu Putin la telefon și spune că președintele rus „dorește să nu mai vadă oamenii murind” în războiul din Ucraina. În ce condiții s-ar putea încheia conflictul

9 februarie 2025, 08:35 (actualizat 9 februarie 2025, 21:16)

Președintele american Donald Trump a discutat prin telefon cu Vladimir Putin, despre sfârșitul războiului din Ucraina. Informația a fost făcută publică chiar de liderul de la Casa Albă într-un interviu pentru publicația New York Post. Kremlinul nu a confirmat, dar nici nu a infirmat convorbirea. Analiști de la Kiev și București explică în ce condiții s-ar putea încheia războiul.

Donald Trump nu a precizat de câte ori a discutat la telefon cu Vladimir Putin, dar a lăsat de înțeles că nu doar o singură dată. Trump spune că Putin vrea să nu mai vadă oameni murind în Ucraina. Săptămâna viitoare, liderul ucrainean Volodimir Zelenski va merge la Casa Albă pentru discuții cu Trump. Rămâne de văzut în ce condiții s-ar putea încheia războiul din Ucraina.

ANDREI KOVALENKO – analist politic din Kiev: Ucrainenii înţeleg că obţinerea unui armistiţiu va fi o decizie dificilă şi că va trebui să cedăm teritorii Rusiei. E o mare probabilitate ca o una dintre condiţiile armistiţiului să fie ne-aderarea Ucrainei la NATO în următorii 5-10 ani sau 20 sau poate mai mult. Oricum, noi sperăm cu tărie să devenim membri ai UE şi avem nevoie de garanţii de securitate.

Ce ar însemna aceste garanţii de securitate pentru Ucraina?

SANDU VALENTIN MATEIU – analist militar: Ucraina vrea ca în situația în care după ajungerea la o înțelegere să fie ajutată de SUA, respectiv de europeni, în momentul în care este atacată, din nou, de către Rusia.

Pentru ca acest garanții să nu rămână vorbe goale, ucrainenii vor să îi co-intereseze pe americani. Sunt dispusi să le ofere acces la metalele rare ale Ucrainei. În special litiu, necesar în noile tehnologii.

ANDREI KOVALENKO – analist politic din Kiev: Cred că această înţelegere ar putea fi o garanţie serioasă de securitate pentru că Rusia nu va ataca companii americane care vor intra pe această piaţă ucraineană.

La rândul ei, România este interesată de o pace avantajoasă. Și pentru noi, şi pentru ucraineni.

Prin telefon, CRISTIAN DIACONESCU – fost ministru de Externe: Sub nicio formă Federația Rusă nu poate primi un semnal de flexibilitate, de vulnerabilizare în ceea ce privește flancul estic al NATO. În al doilea rând nu se poate permite o desfășurare militară spre vest, prin zona Mării Negre, dar mai ales Republica Moldova.

România ar fi marele perdant dacă rușii ar reuși să controleze Ucraina și să împingă NATO la granițele din 1997. Este doar un scenariu, dar de care trebuie să ținem cont, în contextul negocierilor Putin – Trump, a explicat și analistul militar Sandu Valentin Mateiu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite