Trufele românești ar putea dispărea în următorii ani, din cauza braconajului

30 noiembrie 2024, 20:39

Sunt tot mai mulţi cei care intră clandestin în păduri şi, cu câini special antrenaţi, caută şi culeg excesiv aceste ciuperci extrem de valoroase. Pe internet sunt nenumărate oferte de vânzare de trufe, dar autorităţile nu fac mare lucru pentru a opri fenomenul.

M-ar interesa un kilogram, cât ar fi prețul?

600 de euro. Sunați-mă într-o oră, acum intru în pădure.

Preț pentru care oportuniștii intră de cele mai multe ori ilegal în păduri și scot pe piața neagră cantități importante de trufe.

Așa se explică și numărul mare de persoane de pe site-urile de vânzări care oferă astfel de produse la prețuri cuprinse între 100 și 200 de lei pe kilogram, în condițiile în care, în magazinele de delicatese, un kilogram de trufe poate să coste și câteva mii de lei.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Protecția Mediului spun că, în aceste condiții, trufele din pădurile noastre ar putea dispărea în câțiva ani din cauza braconierilor care lasă dezastru în urmă.

Laurențiu Paștinaru, președinte Agenția Națională pentru Protecția Mediului: Vin pe anumite zone de munte, zone împădurite, vin cu câini nedresați care sapă haotic, iar pământul își pierde umiditatea, nutrienții din sol și în momentul acela, regenerarea acestor trufe este finalizată, nu se poate ajunge la o regenerare.

În mod legal, recoltarea trufelor se face în baza unui document emis de Agenția Județeană pentru Protecția Mediului care prevede exact cantitatea care poate fi recoltată, speciile și zona de recoltare, document girat de Academia Română. Acte despre care nici nu poate fi vorba pe piața neagră. Grav este că mulți dintre braconieri sunt acoperiți de acte. Unele primării dau acorduri de recoltare pe terenuri care de fapt sunt pășuni, în condițiile în care este știut faptul că aceste ciuperci rare nu cresc în astfel de locuri.

SILVIU GEANĂ, președinte, Federația Sindicatelor din Silvicultură „Silva”: Cu siguranță aceste trufe sunt generatoare de venituri, de bani mulți și atunci probabil s-au dezvoltat adevărate rețele în jurul acestor mici traficanți de trufe, dar noi, ca și silvicultori, nu apreciem că trufele vor dispărea prin aceste metode. Este păcat însă că statul român nu reușește să încaseze propriile venituri din culegerea de trufe.

În urmă cu mai mulți ani, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a pus în dezbatere publică un ordin care aprobă instrucțiunile privind recoltarea și achiziționarea trufelor, însă este încă la Parlament.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite