Trei morți în urma exploziilor din Crevedia. 20 de persoane au fost externate, iar doi pacienți sunt încă în stare critică în spitalele din Capitală. Din cei 12 răniți din străinătate, cinci sunt intubați, dar stabili

31 august 2023, 14:45

A treia victimă rănită în timpul exploziilor de la Crevedia s-a stins la Spitalul Floreasca, la cinci zile de la tragedie. Starea sa extrem de gravă a făcut imposibil transferul în străinătate.

Dr. BOGDAN OPRITĂ, coordonator SMURD București: Din păcate, starea lui a fost gravă de la început. Avea arsuri pe mai mult de 90% din suprafaţa corporală şi a decedat.

În total, 23 de răniți au rămas internați în spitalele din țară, doi dintre ei sunt în stare critică. Alte 20 de persoane au fost externate.

ALEXANDRU RAFILA, ministrul Sănătății: Avem în București doi pacienți foarte gravi, unul cu arsură de peste 95% la Spitalul Floreasca, altul la Bagdasar Arseni, bărbat un nepalez cu arsuri peste 90%, sunt amândoi cu stare critică, prognostic rezervat.


În străinătate medicii fac eforturi să-i trateze pe cei 12 pacienți transferați. Extrem de gravă este starea unui rănit aflat la Milano cu arsuri peste 90% din suprafața corpului. În stare critică, a fost transferat la o altă unitate medicală specializată în tratarea arsurilor. Din centrele din Belgia, Austria, Germania și Norvegia vin însă și vești bune.

Unul dintre cei doi militari care au fost transferați la Spitalul Militar din Bruxelles are arsuri pe aproximativ 20% din suprafața corpului, iar celălalt, pe aproximativ 15%. Unul dintre cei doi pompieri a fost detubat și respiră fără ajutorul aparatelor, iar amândoi sunt monitorizați de medicii din Belgia, 24 de ore din 24. Potrivit unor surse, unul dintre pacienți a fost vizitat în aceste zile de familia sa.

Tratarea marilor arşi în România, dar şi transferurile repetate în străinătate ridică probleme tot mai mari, atenționează unii medici.


Prof. Univ. Dragoș Pieptu, medic primar Chirurgie Plastică și reparatorie UMF Iași: Tot nu avem centre de arși, tot nu avem specialiști cu experiență mare în mari arși, ce e și mai rău e că în acești 8 ani, prin transferul constant al pacienților gravi din România, s-a ajuns la deprofesionalizarea doctorilor care nu mai tratează arsii gravi. Pentru pacienți este bine, dar în curând va însemna că orice pacient ars 10-20% va trebui transferat în afara țării, pentru că nu vom mai ști să o facem.

Guvernul a aprobat ajutoare de urgență pentru familiile victimelor și persoanele afectate în explozia de la Crevedia. Însoțitorii răniților internați în Europa vor primi câte 2.000 de euro pe lună, în timp ce însoțitorii celor internați în România vor beneficia de 2.000 de lei pe lună. Localnicii ale căror locuințe au fost afectate pot primi până la 10.000 de lei pe lună, în funcție de cât de afectată a fost gospodăria.

A treia victima rănită în timpul exploziilor de la Crevedia s-a stins la Spitalul Floreasca la cinci zile de la tragedie. Starea să extrem de gravă a făcut imposibil transferul în străînătate.


Dr. BOGDAN OPRITĂ, Spitalul Floreasca: Din păcâte, starea lui a fost gravă de la început. Avea arsuri pe mai mult de 90% din suprafaţa corporală şi a decedat.


În total, 23 de răniți au rămas internați în spitalele din țară, doi dintre ei sunt în stare critică. Alte 20 de persoane au fost externate.


ALEXANDRU RAFILA, ministrul Sănătății: Avem doi pacienți foarte grav, unul peste 95% la Floreasca, altul la Bagdasar, un nepalez cu arsuri peste 90%, sunt amândoi cu stare critică prognostic rezervat.


În străînătate medicii fac eforturi să-i trateze pe cei 12 pacienți transferați. Extrem de gravă este starea unui rănit aflat la Milano cu arsuri peste 90% din suprafață corpului. În stare critică, a fost transferat la o altă unitate medicală specializată în tratarea arsurilor. Din centrele din Belgia,Austria, Germania și Norvegia vin însă și vești bune.

Unul dintre cei doi militari care au fost transferați aici la spitalul militar din bruxelles are arsuri pe aproximativ 20% din suprafață corpului, iar celălalt pe aproximativ 15%. Unul dintre cei doi pompieri a fost detubat și respiră fără ajutorul aparatelor, iar amândoi unt monitorizați de medicii de aici din belgia 24 din 24. potrivit unor surse, unul dintre pacienți a fost vizitat în ac zile de familia să

Tratarea marilor arşi în România, dar şi transferurile repetate în străînătate ridică probleme tot mai mari, atenționează unii medici.

Prof. Univ. Dragoș Pieptu, medic primar Chirurgie Plastică și reparatorie UMF Iași: Tot nu avem centre de arși, nu avem specialiști cu experiență mare în mari arși, ce e și mai rău e că în acești 8 ani, prin transferul constant al pacienților gravi din România s-a ajuns la deprofesionalizarea doctorilor care nu mai tratează arsii gravi. Pentru pacienți este bine, dar în curând va însemna că orice pacient ars 10-20% va trebui transferat în afară țării, pentru că nu vom mai ști să o facem

Guvernul a aprobat ajutoare de urgență pentru familiile victimelor și persoanele afectate în explozia de la Crevedia. Însoțitorii răniților internați în Europa vor primi câte 2000 de euro pe luna, în timp ce intotitorii celor internați în România vor beneficia de 2000 de lei pe luna. Localnicii ale căror locuințe au fost afectate pot primi până la 10.000 de lei pe luna în funcție de cât de afectată a fost gospodăria.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite