Sâmbătă 17 mai 2025 | București 10˚C / Cer acoperit

Tot mai puține bănci sunt dispuse să împrumute România. Guvernul scoate miliarde de euro din rezerva Trezoreriei

4 decembrie 2024, 19:17 (actualizat 5 decembrie 2024, 09:59)

Statul apelează la banii din trezorerie pentru a putea plăti o parte din cheltuieli. Ministrul Finanțelor spune că deja a scos o treime din fondul de rezervă al Trezoreriei. Este o consecință a faptului că tot mai puține bănci sunt dispuse să împrumute România, în contextul incertitudinii de pe scena politică. Miercuri, bursele au deschis din nou pe roșu, după ce, de aproape două săptămâni, cotațiile sunt pe minus cu aproximativ 9 %.

„Am scos din buffer (rezerva de valută), în momentul de față, am scos o cantitate destul de însemnată de monedă și de euro. 6 miliarde de euro am scos din buffer, dar e o perioadă, cum spuneam, pe care trebuie să o trecem cu bine„, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Este o confirmare că după alegerile parlamentare și primul tur al prezidențialelor România are de suportat în fiecare zi consecințe în plan economic.

Statul are nevoie de bani pentru a acoperi o parte din cheltuieli. Dar băncile au făcut un pas înapoi și par să se gândească de multe ori înainte să ne acorde un împrumut.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „Nu mai ofertează acum disponibilități bănești, nu mai oferă pentru ceea ce înseamnă deficitele temporare de trezorerie pe care le avem. E o perioadă destul de incertă până la numirea noului guvern ca să se stabilească și să se definitiveze politicile bugetare ale României.

Pentru astfel de situații de criză, Fondul Monetar Internațional a cerut României să creeze un buffer, o rezervă de valută care să-i permită să acopere cheltuielile pentru cel mult 4 luni. Din 2010, statul are astfel de fonduri.

În acest an, suma totală din rezervă ar fi de aproximativ 16 miliarde de euro. Însă e nevoie de prudență de fiecare dată când se apelează la acești bani.

Alexandru Bodislav, analist economic: „Dacă alegerile se termină prost și ei tot apelează la buffer, în primul rând agențiile de rating o să dea o perspectivă negativă a evoluției României, și ăla e un semnal pentru cei care ne împrumută, și al doilea semnal – o să taie cu un punct ratingul de țară, dacă o să continuăm așa, și dacă taie ratingul de țară, cresc cu cel puțin un punct procentual costul împrumutului nostru.”

Bursa de Valori București, pe roșu. Investitorii sunt îngrijorați cu privire la viitorul politic al țării

Situaţia tensionată în plan politic are consecințe și în economie. Bursa de Valori București a ajuns din nou pe roșu, așa cum a fost când au fost anunțate primele rezultate ale alegerilor prezidențiale. Analiștii spun că investitorii sunt îngrijorați cu privire la viitorul politic al țării și se așteaptă la noi pierderi în zilele următoare.

România a încheiat primele 10 luni din acest an cu un deficit de 6,19 % din PIB. Este o gaură de aproximativ 109 miliarde de lei, bani pe care statul i-a folosit în mare parte pentru a plăti pensii și salarii. Deficitul ar fi însă mult mai mare, peste 8%, potrivit unor analiști.

Oamenii de afaceri sunt îngrijorați, în condițiile în care nu cunosc ce politică fiscală va avea viitorul guvern. Iar ei pe final de an trebuie să pregătească bugetele companiilor.

Radu Burnete, director executiv, Confederația patronală Concordia: „România are nevoie să se împrumute și are nevoie să dea un semnal de încredere. Dacă România nu se poate împrumuta, da, o să avem o problemă cu pensiile și salariile. Sperăm că n-ajungem acolo.”

Oamenii de afaceri sunt îngrijorați, în condițiile în care nu cunosc ce politică fiscală va avea viitorul guvern, iar ei, pe final de an, trebuie să pregătească bugetele companiilor.

Dragoș Anastasiu, om de afaceri: „Un derapaj va duce la schimbarea cursului valutar, va duce la foarte multe chestiuni din punct de vedere economic. Investițiile partenerilor noștri vor scădea, încrederea pe piețele internaționale va scădea, exporturile vor scădea, că totul e bazat pe încredere.

Incertitudinea din zona politică se vede în dobânzi. Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care se calculează ratele creditelor, este tot mai aproape de 6 %.

Euro, în schimb, rămâne la cotații sub pragul de 5 lei, dar în ultima lună, rezerva Băncii Naționale a scăzut cu peste 1,6 miliarde de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite