Boloș: E o perioadă destul de incertă până la numirea noului guvern. Am scos 6 miliarde de euro din rezerva de valută
Ministrul Marcel Boloș a explicat, miercuri, care sunt efectele incertitudinilor de pe scena politică, în urma surprizelor de la alegerile din ultimele două săptămâni.
Prima reacție este cea a băncilor, care nu mai ofertează acum, mă rog, disponibilități bănești nu mai oferă pentru ceea ce înseamnă deficitele temporare de trezorerie pe care le avem. Și, sigur, e o perioadă destul de încertă până la numirea noului guvern ca să stabilească și să definitiveze politicile bugetare ale României și sperăm că această crize să înceteze, a subliniat Marcel Boloș.
În legătură cu situația de pe burse, Marcel Booloș a spus că sunt întâmpinate dificultăți peste așteptări și că este nevoie ca țara să aibă un buget stabil.
Dacă noi întâmpinăm dificultăți pe problema aceasta a titlurilor de stat și a împrumuturilor, întâmpinăm dificultăți și pe bursă. Reacțiile sunt mai mult decât așteptate pentru că trebuie să avem, cum am menționat, guvernul stabil și apoi tot ce înseamnă bugetul aprobat și tot ce avem ca proceduri
bugetare, a arătat Marcel Boloș.
Ministrul de Finanțe a mai spus că sunt așteptate și creșteri ale euro în raport cu leul și a declarat că au fost scoase șase miliarde de euro din rezerva de stat a Trezoreriei.
Și noi am scos din buffer (rezerva de valută), în momentul de față, am scos o cantitate destul de însemnată de monedă și de euro. 6 miliarde de euro am scos din buffer, dar e o perioadă, cum spuneam, pe care trebuie să o trecem cu bine, a spus ministrul.
Este a doua zi la rând în care sunt scăderi înregistrate la Bursa de Valori București. Astăzi, cotațiile indicilor ROBOR s-au majorat în comparație cu ședința de tranzacționare de ieri pe toate scadențele. Avem așadar un ROBOR la 3 luni cotat la 5,92%, ROBOR la 6 luni la 5,97%, iar ROBOR la 12 luni, a trecut de pragul de 6%.
În tot acest context în care dobânzile au început să crească, statul începe să întâmpine dificultățile în a se finanța și asta pentru că băncile au dobânzi din ce în ce mai mari.
De altfel, pe data de 25 noiembrie, la o licitație prin care statul a vrut să atragă 600 de milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni, nu a putut să obține acești bani tocmai pe motiv că băncile au oferit dobânzi mult prea mari, iar Ministerul de Finanțe a fost nevoit să se retragă de la acea licitație să respingă practic toate ofertele băncilor.
În aceste condiții, Ministerul de Finanțe a fost nevoit să scoată miliarde de euro dintr-un fond special aflat la dispoziția Trezoreriei, din rezerva Trezoreriei, iar acest fond poartă denumirea de buffer.