Banca Mondială: Este necesară o taxare diferită a vehiculelor în funcție de emisiile de dioxid de carbon. Flota României de autovehicule, cu 40% mai veche decât media UE
Deși nu se pune problema unei noi taxe, ea este recomandată de Banca Mondială, care prezintă în ultimul raport de ce este necesară o taxare diferită a vehiculelor în funcție de emisiile de dioxid de carbon. În plus, experții internaționali menționează că o asemenea taxă ar fi indicată mai ales pentru mașinile second hand importate.
Țara noastră, deși a depus eforturi pentru decarbonizarea secotorului transporturilor, tot este în urmă. Investiile și politicile pe care le-am demarat sunt limitate, iar ceea ce ne-am asumat ca obiectiv climatic pentru 2050 s-ar putea să rămână doar pe hârtie. Asta arată raportul de țară privind clima și dezvoltarea pentru România, lansat marți la Palatul Cotroceni.
Avem creșteri în mai multe sectoare care contribuie la poluare, iar asta anulează tot ce facem pentru mediul înconjurător. De exemplu transportul de călători a crescut cu 39% din 2009 până în 2019, iar cel de mărfuri cu 24%.
În plus, flota României de autovehicule uşoare şi grele este cu aproximativ 40% mai veche decât media UE. În prezent, în România, avem cam 400 de mașini la mia de locuitori, iar la acest capitol ne aflăm sub media Uniunii Europene, însă specialiștii susțin că lucrurile nu vor rămâne așa. Deși populația scade, stocul acesta de vehicule își continuă trendul ascendent.
Ce avem de făcut? Să scădem transportul rutier de mărfuri cu 10%! Asta ne-am asumat prin PNRR, doar că pentru asta ar trebui să investim în linii de cale ferată de mare viteză. Problema e că, la noi, trebuie înlocuită aproximativ 60% din rețeaua de cale ferată, deci avem nevoie de bani pentru investiții. Și în aceste condiții, cum am putea reduce emisiile de dioxid de carbon până în 2035 sau 2050? Răspunsul îl regăsim tot în raport: Taxele pe carbon pentru combustibilii fosili pentru transportul rutier, cu măsuri compensatorii adecvate, ar putea accelera această tranziţie.
Pe scurt: nu e suficient doar programul Rabla.