Toamnă cu inflație mai mică, dar prețuri mai mari. Dragoș Cabat: Nu vorbim despre ieftiniri, vorbim despre scumpiri mai mici decât ar fi fost
În România, preturile continuă să crească, dar într-un ritm ceva mai lent decât în lunile anterioare. Inflația a scăzut în luna septembrie la 4,6%, arată statisticile oficiale.
Chiar și așa, suntem nevoiți să scoatem mai mulți bani din buzunare pentru majoritatea alimentelor, produse de igiena, medicamente dar și pentru o gama largă de servicii.
Toamna ne-a adus prețuri mai mari mai ales la fructe și legume. Numai în septembrie, legume și conservele de legume erau mai scumpe, în medie, cu peste 16% față de perioada similară a anului trecut.
Am plătit mai mult, cu aproximativ opt procente, și pentru vin și bere. Iar fructele și conservele din fructe au avut prețuri mai mari cu peste 7% decât în septembrie 2023.
Zaharul, brânză, preparatele din carne și laptele s-au scumpit ceva mai puțin.
Ei spun că a scăzut inflația, dar prețurile cresc. Roșiile sunt de la 10 lei, 15 lei, se plânge un bărbat aflat în piață.
Foarte scumpe! Anul asta nu am luat gogoșari, pentru că nu îmi permit, spune o femeie.
Producătorii agricoli spun că scumpirile au apărut mai ales din cauza secetei și a temperaturilor neobișnuit de mari care le-au redus recoltele.
Cristian Rusu, preşedinte, Asociaţia Naţională a Producărilor de Legume: Din acest motiv culturile de legume au înregistrat producții și cu 30% mai mici. Calitatea a fost așa cum a fost.
Dintre mărfurile nealimentare, în septembrie, cel mai mari creșteri anuale ale prețurilor le-au avut detergenții, cu aproape 15%.
Dar și tutunul și țigările, cu peste 10%. Și unele servicii precum cele poștale și de transport aerian s-au scumpit cu mai bine de 17% în comparație cu septembrie 2023, arată statisticile oficiale.
Toate s-au scumpit. Ce cumpăram acum 2 ani cu 200 de lei acum cumpăr cu 3, cu 4, spune un bărbat.
Făina, mălaiul și uleiul au fost printre putinele produsele alimentare care s-au ieftinit. În total, rata anuală a inflației a scăzut, în septembrie, la 4,6%, de la 5,1%, cât a fost în august. E cel mai mic nivel înregistrat de la începutul anului.
Dragoș Cabat, analist financiar: Deci nu vorbim despre ieftiniri, vorbim despre scumpiri mai mici decât ar fi fost altfel sau de cât erau la începutul anului. În plus, inflația este o medie și din păcate la produsele alimentare și în general la produsele de baza prețurile cresc mai repede decât inflația. Iar media este trasă în jos de alte prețuri.
În timp ce prețurile au continuat să crească, veniturile au început să scadă. De exemplu, în luna august, câștigul salarial mediu net a fost mai mic cu 84 de lei în comparație cu luna anterioară, arată cele mai recente statisici oficiale.
Cu acest bani am fi putut cumpăra, de exemplu, trei kilograme de carne de pui, două, trei kilograme de brânză sau o pungă plină cu legume de sezon.
Economiștii Băncii Naționale prognozează că inflația va scădea și mai mult spre sfârșitul anului și va ajunge la doar 4% în decembrie.