Tichetele de vacanță, între nimic și insuficient. Agenții de turism, avertisment pentru guvernanți
Guvernul a adoptat Hotărârea de Guvern privind voucherele de vacanţă cu doar patru zile înainte de Paşte, prea târziu pentru turişti să le mai acceseze. În plus, perioada reducerilor oferite de hotelieri pentru vacanţele de vară şi de iarnă e la final.
O lentoare a Executivului care ar putea afecta turismul intern, mai ales că, fără graniţe, odată cu intrarea în Schengen, românii ar putea fi şi mai tentaţi să plece în ţările vecine, spune Adrian Voican, reprezentant al agenţiilor de turism. Contează şi înjumătăţirea sumei, dar 800 de lei e totuşi mai bine decât zero, adaugă el.
Reprezentanţii agenţiilor de turism atrag atenţia că hotărârea de guvern privind voucherele de vacanţă s-a lăsat cam mult aşteptată.
Prin telefon, ADRIAN VOICAN – vicepreşedinte ANAT: Pentru Paşte este foarte târziu ca să ne gândim că voucherele vor produce efecte. Ar fi fost foarte bine ca voucherele să fi fost distribuite în primele două luni ale anului pentru că ianuarie, februarie şi martie avem acest program înscrieri timpurii, cu reduceri de 20-30% pentru vacanţele din acest sezon.
Turiştii sunt nemultumiți de suma prea mică acordată de stat.
Adrian Voican, vicepreşedinte ANAT, spune că reducerea sumei are implicaţii mai mari decât s-ar putea crede la o primă vedere.
Prin telefon, ADRIAN VOICAN – vicepreşedinte ANAT: Suntem în Schengen complet. Românii vor să vadă şi ei cum e să treci graniţa fără niciun fel de restricţie în Bulgaria, Grecia, Ungaria, Albania. Noi trebuie să fim inteligenţi şi să acţionăm în favoarea turismului românesc. Nu are rost când economia mondială se clatină să reduci această susţinere.
E totuşi mai bine decât zero, adaugă Voican, dat fiind preţul vacanţelor. Media unui sejur a fost anul trecut de 2.600 de lei, potrivit reprezentantul agenţiilor de turism. Iar unul all-inclusive, pe litoralul românesc, la 4 stele, a costat între 5.000 şi 7.000 de lei.
Prin telefon, ADRIAN VOICAN – vicepreşedinte ANAT: Stimulentul minim, e doar aşa, ca să te agaţe, avem şi banii ăştia, hai să îi cheltuim.
Dacă vor să beneficieze de vouchere, angajaţii trebuie să prezinte angajatorului o declaraţie pe proprie răspundere. Primesc 800 de lei brut şi se angajează să plătească încă atât. Banii de la stat se impozitează însă, aşa că angajatul rămâne cu 640 de lei.