The Guardian: Armistițiu limitat în Ucraina, ce s-a convenit și cum va funcționa

Război în Ucraina/Foto: Profimedia Images
22 martie 2025, 15:36

Ucraina și Rusia au fost de acord, în principiu, cu o încetare limitată a focului, după ce președintele SUA, Donald Trump, a discutat cu liderii acestor țări săptămâna trecută. Persistă însă incertitudinea cu privire la modul și momentul în care armistițiul parțial va intra în vigoare, în contextul în care Ucraina și Rusia se pregătesc să trimită delegații la Riad în această săptămână pentru discuții paralele cu SUA, notează The Guardian.

Ce au convenit de fapt SUA, Rusia și Ucraina până în prezent?

Cele trei părți au oferit interpretări surprinzător de diferite ale pactului de încetare a focului limitat: Casa Albă l-a descris ca acoperind atât energia, cât și infrastructura, Kremlinul l-a încadrat mai restrâns ca fiind axat pe infrastructura energetică, în timp ce Volodimir Zelenski și-a exprimat speranța că va include și căile ferate.

Când trebuia să intre în vigoare armistițiul?

Există, de asemenea, incertitudine cu privire la momentul în care încetarea focului ar fi trebuit să intre în vigoare.

După convorbirea de marți cu Trump, Vladimir Putin a dat impresia că încetarea limitată a focului va intra în vigoare imediat, ordonând armatei sale să oprească toate loviturile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Câteva ore mai târziu, Ucraina a acuzat Rusia că nu și-a respectat promisiunile, iar Zelenski a transmis că au fost efectuate atacuri asupra infrastructurii civile, inclusiv asupra unui spital din Sumy. Cu toate acestea, rămâne neclar dacă Rusia a vizat, de asemenea, instalațiile energetice ale Ucrainei.

Pentru a spori confuzia, Moscova, la rândul său, a acuzat Kievul că a încălcat încetarea parțială a focului, menționând efectuarea unei lovituri asupra unui depozit de petrol care a avut loc înainte însă ca Zelenski să semneze oficial armistițiul.

Este de așteptat ca SUA să facă presiuni pentru stabilirea unei date ferme de încetare a focului limitat atunci când delegațiile ucraineană și rusă vor purta discuții separate cu oficialii Casei Albe, luni, la Riad.

Ce se întâmplă dacă Rusia sau Ucraina nu își respectă cuvântul dat?

Ucraina rămâne profund sceptică cu privire la orice acord rusesc, menționând cazurile anterioare în care Moscova nu și-a respectat angajamentele.

Avertismentul transmis de Zelenski luna trecută, la Washington – că Rusia nu poate fi de încredere, susținut de dovezi privind peste 25 de încălcări ale încetării focului – a fost scânteia inițială care a dus la mustrarea sa de către Trump și vicepreședintele JD Vance.

Liderii britanici și europeni au avertizat că Putin se va confrunta cu consecințe grave dacă va încălca un acord temporar de încetare a focului. Cu toate acestea, influența lor asupra Moscovei rămâne limitată, majoritatea sancțiunilor au fost deja impuse, iar Europa continuă să facă eforturi pentru a aproviziona Ucraina cu suficiente arme astfel încât să egaleze producția militară a Rusiei.

Între timp, este probabil ca Rusia să profite de orice încălcare ucraineană a încetării focului – reală sau inventată – ca pretext pentru a-și continua ofensiva și pentru a face presiuni asupra Washingtonului în vederea întreruperii sprijinului militar acordat Kievului.

Poate să ducă la o pace pe termen lung un armistițiu limitat?

În prezent, cele două părți sunt departe de a stabili care ar fi condițiile acceptabile pentru un tratat de pace, fără niciun semn că Putin a renunțat la vreunul dintre obiectivele sale maximale în războiul împotriva Ucrainei.

Ucraina a prezentat un plan de pace etapizat: mai întâi, o încetare completă și imediată a focului, urmată de negocieri pentru un acord de pace durabil, susținut de garanții de securitate occidentale.

Rusia, între timp, insistă că orice acord trebuie să fie cuprinzător încă de la început, combinând o încetare a focului cu condiții pe termen lung într-un singur pachet și respinge orice abordare pe etape.

Moscova a stabilit mai multe condiții-cheie pentru orice acord pe termen lung dintre care majoritatea nu reprezintă un punct de pornire acceptabil pentru Kiev și aliații săi europeni. Printre acestea se numără sistarea oricărui ajutor militar străin și a schimbului de informații cu Ucraina, restricții privind dimensiunea forțelor sale armate și recunoașterea internațională a celor patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Rusia în urma referendumurilor organizate în 2022.

Kremlinul a semnalat, de asemenea, că ar respinge orice prezență a trupelor occidentale în Ucraina, lucru pe care Kievul îl consideră esențial pentru asigurarea unor garanții de securitate durabile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite