Tezaur roman rar descoperit în Giurgiu: Aproape 1.500 de denari de argint, găsiți de un căutător de comori

22 aprilie 2025, 20:19 (actualizat 22 aprilie 2025, 20:20)

Un impresionant tezaur roman, format din aproape 1.500 de denari de argint, a fost găsit în Giurgiu de un căutător amator de comori. Este, poate, cea mai importantă descoperire din ultimii ani, prin numărul mare de piese și valoarea lor. Tezaurul a aparținut unui om foarte bogat, susțin experții. Căutătorul care a dat peste tezaur l-a predat autorităților.

Marius Mangeac a profitat de zilele libere de sărbători și a plecat cu un detector și o cazma să-și încerce norocul lângă Letca Nouă din Giurgiu.

Marius Mangeac, căutător de comori: Inițial am vrut în pădure, dar era iarbă mare și am văzut câmpul ăsta și mi-am zis să dau și pe câmp, să încerc. Și la un moment dat a piuit frumos și am săpat, am tot săpat și am găsit.

Și a scos din pământ un tezaur format din 1.469 de denari romani din argint din perioada imperială a Romei antice.

Marius Mangeac, căutător de comori: S-a auzit la cazma ceva tare și când am mai săpat am văzut că sunt cioburi și monede. Vă dați seama că nici nu știam ce să fac, cum să fac, ce să zic.

Pe denari sunt chipuri ale unor împărați precum Vespasian, Traian, Hadrian și Marc Aureliu, dar și ale unor împărătese.

Cătălin Borangic, arheolog: „Pe perioada antică nu știu să fie la un loc atâtea monede. Nu am termen care să cuprindă valoarea culturală, materială și istorică pe care tezaurul o are. Moneda romană a fost nu doar un element de propagandă, ci principalul element de propagandă, pentru că circula în toate direcțiile, ducând evident cu ele mesajele iconografice, faima Romei, faima bogăției ei.”

Comoara a fost predată primăriei Letca Nouă. Acolo au fost etalate și numărate monedele, de față cu doi polițiști. Edilul spune că turiștii vor avea încă un motiv să vină aici, pe lângă icoana renumită.

Marian Negru, primarul comunei Letca Nouă, jud. Giurgiu: „În 2002 a plâns pentru prima dată icoana aflată în biserica din spatele nostru și avem foarte mulți vizitatori, inclusiv din străinătate.”

Acum doi ani, în zonă s-a găsit mormântul în care a fost incinerat un războinic get. Iar în 1985 a fost stabilit un sit arheologic de două hectare aproape de Letca Veche.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite