Testarea antidrog în școli, o metodă de prevenție. Radu Țincu, medic ATI – Toxicologie: Cred că România, în ultimii 30 de ani, a neglijat anumite domenii și s-a comportat de parcă aceste probleme nu există

1 septembrie 2023, 11:56

Doctorul Radu Ţincu, medic ATI Toxicologie, spitalul Floreasca, din București, precizează că este important, mai ales pentru părinți, să se știe numărul tinerilor consumatori de droguri pentru a putea lua măsuri de prevenție.

“Este nevoie să avem o imagine globală pentru a putea să dezvoltăm anumite politici publice”, a explicat el.

Screeningul toxicologic din școli este un element important, având în vedere că vârsta de debut pentru consumul substanțelor stupefiante este undeva la 13-14 ani, a adăugat medicul.

Mesajele de avertizare publice împotriva consumului de droguri sunt utile și cu cât au un impact emoțional mai mare, cu atât mai mult vor avea un efect mai important în reducerea consumului, a precizat acesta.

“În mod evident nu am avut programe educaționale în școli. Ne punem astăzi întrebarea dacă ar trebui să introducem o oră dedicată consumului de droguri, în contextul în care consumul în ultimii ani a crescut foarte mult”, a specificat Radu Ţincu.

Doctorul a mai spus ca atunci când discutăm despre politici obiective, însă, trebuie să avem în vedere faptul că rezultatele vor fi extrem de târzii. “E nevoie de o perioadă de cinci-zece ani de zile ca un program de educație să aibă și efecte.”

În contextul consumului de droguri în rândul elevilor, medicul a precizat că există profesori care nu știu să identifice consumatorii. Astfel că, și aceștia ar avea nevoie, de asemenea, de un program de educare.

“O altă propunere pe care am adus-o în spațiul public este legată de decontarea unor teste toxicologice. În acest moment, dacă un părinte dorește să efectueze testarea toxicologică unui copil nu poate să o facă decât contra cost. Cred că ar trebui ca statul să deconteze un număr de două, trei teste toxicologice pe an.”

De asemenea, medicul a precizat că ar fi utilă și testarea apelor reziduale în instituțiile de învățământ pentru a detecta concentrația de substanțe stupefiante, o metodă aplicată în alte țări. Prin această metodă s-ar putea observa incidența consumului și tipurile de substanțe consumate.

“Este foarte important să avem date actualizate, astfel încât toate politicile, toată finanțarea, toată anvergura acestui proces să poată fi adaptată realității. Eu cred că România în ultimii 30 de ani a neglijat anumite domenii și s-a comportat de parcă aceste probleme nu există. Faptul că noi nu vrem să le acceptăm nu înseamnă că în realitate nu ne confruntăm cu aceste probleme”, a spus medicul Radu Țincu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite