Slalom printre mese, scaune și mașini, din cauza teraselor de pe trotuare. Ce spune Codul Rutier despre această practică

30 septembrie 2023, 19:57

Dragoș Porojnicu, jurnalist TVR:Ne aflăm în sectorul 4. Trotuarul din spatele meu a fost blocat în întregime de patronii mai multor terase, motiv pentru care pietonii sunt nevoiți să meargă pe partea carosabilă.

Avem și mașini care blochează și strada, și practic facem un fel de slalom printre scaune.

Nu e normal. A blocat toată circulația. De ce le dă voie să se extindă atâta? E trotuar și trecere de pietoni, nu?

Până la ora difuzării acestei știri, reprezentanții Primăriei Sectorului 4 nu au răspuns apelurilor noastre pentru a ne oferi un punct de vedere.

Cazul nu este însă singular. Astfel de exemple pot fi văzute în toate sectoarele Capitalei. În sectorul 3, în zona Alba Iulia – Bulevardul Decebal, sunt zeci de terase care ocupă trotuarele.

Sunt deranjante pentru că ocupă spațiul public și nu mi se pare normal ca atunci când te plimbi să miroasă a mâncare și să te uiți în farfuria care mănâncă.

Într-un răspuns pentru Știrile TVR, Primăria Sectorului 3 susține că numai pe Bulevardul Decebal, toate terasele, peste 20, au primit sancțiuni contravenționale pentru lipsa autorizațiilor de construcție sau pentru lipsa avizelor de urbanism și, nu în ultimul rând, notificări pentru desființare.

În sectorul 1, primăria susține că a sancționat nu mai puțin de 34 de patroni de terase care nu respectau legea și astfel bugetul de stat a încasat peste 20 de milioane de lei.

Dan Trifu, vicepreşedinte Eco-Civica: Legea spune foarte clar. Codul Rutier spune că trotuarele sunt destinate exclusiv circulației pietonilor. De ce se precizează lucrul acesta? Îți explodează un cauciuc, pierzi controlul volanului, în loc să ai numai daune materiale că te oprești în peretele respectiv, poți să aduci decesul persoanelor care servesc ceva pe acele mese. Avem anumite zone pietonale în care se pot dezvolta astfel de terase numai că trebuie lăsate distanțe care să asigure circulația autovehiculelor de urgență.

Dragoș Dincă, prof. univ. Administraţie Publică, SNSPA: Administrația locală trebuie să vadă pe de o parte dacă acea ocupare a domeniului public este legală, se plătește o taxă, pe de altă parte trebuie să vadă dacă și suprafața pentru care se plătește este și cea reală.

Unii dintre specialiștii în siguranță rutieră susțin că pe arterele intens circulate pe care există terase, circulația mașinilor ar trebui limitată la 20 de km pe oră.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă