Taxe de drum mai mari, din 2026. Prețul lor se va reflecta în cel al alimentelor
– V-ați asumat că începând cu anul 2026 vom plăti aceste taxe aberante pe rovinietă! V-ați gândit de unde vom plăti acești bani?
Într-o atmosferă tensionată, transportatorii le-au reproșat reprezentanților Companiei de Drumuri că ar putea plăti taxe de aproape șase ori mai mari, dacă vor fi aplicate tarifele propuse Ministerului Transporturilor de o companie de consultanță. Astfel, conform simulărilor, pentru un tir Euro 6, taxa de autostradă ar urma să crească de la 1.210 euro, cât este în prezent, la 7.050 de euro, din 2026.
Vasile Ștefănescu, președinte, Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România: La noi, când nu avem bani să plătim, dăm faliment. Deci înseamnă că cineva dorește falimentul firmelor de transport românești.
În locul rovinietei, pentru vehiculele cu masă mai mare de 3,5 tone ar urma să fie introdusă o nouă taxă, „Toll Ro”, care va fi calculată în baza unui tarif unitar și a distanței parcurse.
Doru Husarciuc, director general, companie de transport: 100% transferul de cost se va duce către consumatorul final. Vorbesc de produsele de larg consum, de alimente.
Rovinietele pentru ceilalți șoferi ar urma să fie mai mari cu aproape 40%. De exemplu, taxa de drum pentru o mașină Euro 6 ar putea să crească de la 28 de euro, cât este acum, la aproape 39 de euro.
În prezent, valoarea rovinietei este calculată în funcție de durata de valabilitate și de categoria vehiculului. Dar, după noile reguli, va conta și norma de poluare. Astfel, cu cât autoturismul este mai vechi și poluează mai mult, cu atât și taxa de drum va fi mai mare.
Autoritățile și-au asumat modificarea tarifelor rutiere prin PNRR, astfel încât să fie aplicat și principiul „poluatorul plătește”. Oficialii de la Drumuri susțin însă că valoarea noilor taxe de drum nu a fost încă definitivată.
Lucian Călmuș, director în cadrul CNAIR: Asigurarea dată de reprezentanții ministerului a fost aceea că tarifele vor rămâne în continuare cele mai mici din Europa.
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: Aceste lucruri se vor întâmpla în viitor, atunci când toată această rețea pe care începem să o construim în România, de infrastructură rutieră, va fi una viabilă.
Transportatorii au avertizat însă că vor începe protestele dacă proiectul de lege va fi adoptat de Parlament în forma actuală.